Для всіх наших читачів з'явилися дуже важливі новини, так як багато українців мають боргові зобов'язання перед банками або просто знають людей, які взяли на себе таку "ношу". Справа в тому, що в Україні боржники можуть віддати в п'ять разів більше комісії, і протягом року не виконуватимуть зобов'язання. Однак цей факт з приставкою "можливо".

Про це стало відомо завдяки недавнім повідомленням юристів від представників українського парламенту.

Борги за кредит, скрін відео
Борги за кредит, скрін відео

На думку "слуг народу" поки тільки символічні 3% річних не є для боржника якоюсь відчутною санкцією. Та ще й суд може увійти в положення і зменшити розмір неустойки. Так платіжну дисципліну не виховати.

Народні депутати зареєстрували проєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій виконання зобов'язань" (№6208). Вони вважають, що чинні окремі норми Цивільного та Господарського кодексів надають переваги саме боржникам у цих правовідносинах.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Тому пропонується виключити саму можливість для суду зменшувати розмір неустойки (штрафних санкцій), затверджених сторонами в договорі. А ставку річних дозволити встановлювати самостійно в діапазоні від 5 до 500% річних. Не важко передбачити, що саме максимальну межу і намагатимуться записати в договір кредитори.

Попутно з ЦК вилучається ст.233, яка дозволяла зменшувати розмір неустойки залежно від суми понесених кредитором збитків. Тому не виконувати зобов'язання буде не тільки соромно, а й фінансово невигідно - думають юристи.

Раніше повідомляли, українець поскаржився на роботу "ПриватБанку": "Нав'язали кредит без мого відома".

Як повідомляв Знай.uа, "За що ви так з людьми?": українка з дитячою карткою "Ощадбанку" вже півроку чекає на виплати, відповіді немає.

Знай.uа писав, українці вимагають терміново переглянути умови кредитів ПриватБанку - платити не тягнуть: "Не збігаються з можливостями".