З чіткими вимогами звернулися одразу кілька політичних сил

Представники одразу кількох політичних партій і груп Верховної Ради влаштували привселюдне звернення до прем'єр-міністра України та керівництва МОЗ і Мінфіну. В ході сьогоднішнього брифінгу, що відбувся 2 листопада в будівлі Парламенту, нардепи повідомили про низку шокуючих фактів: починаючи з відвертого "блокування" Урядом коштів на антиковідне обладнання і сотень застряглих на кордоні кисневих станцій – і завершуючи виділеними у розпал нової хвилі коронавірусу 15 млрд на дороги. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Сотні кисневих апаратів на митниці – МОЗ не дає листи

Наразі питання роботи галузі охорони здоров'я очевидно є найгострішим.

"Медсестри говорять, що відчувають себе вбивцями: вони чітко розуміють, що відсутність кисню, ліків (таких, як "Ремдесівір"), необхідних при лікуванні ковіду, призводить до масових смертей. Мінфіну потрібно не лише внести бігом проект Держбюджету-2022, а передбачити негайне виділення коштів для закупки кисневих концентраторів, станцій і ліків", - зазначає перший заступник голови Комітету ВРУ з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Сергій Євтушок.

Лікарі в лікарні, скріншот: Youtube
Лікарі в лікарні, скріншот: Youtube

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

За словами нардепів, Кабмін ще влітку або навесні, передбачивши нову хвилю коронавірусу, мав передбачити кошти, аби закупити усі необхідні ліки та кисневі станції.

"Звертаюся до Уряду, який наразі максимально створює перешкоди через якісь приватні компанії, які не надають швидку сертифікацію або лише тимчасову. Чимало місцевих влад заздалегідь замовили кисневі станції, підписали контракти, вони перебувають на митницях – а МОЗ не дає листи, аби вони були ввезені і розмитнені. А люди, на жаль, за відсутності кисню і ліків, помирають у наших лікарнях", - наголошує спікер.

Сергій Євтушок - фото з Фейсбук
Сергій Євтушок - фото з Фейсбук

800 млн від ВРУ: Кабмін "блокує" – де гроші?

Причому, за словами нардепів, за останнє півріччя Уряд вже двічі проігнорував багатомільйонні суми на підготовку лікарень до хвилі дельта.

"Ми зареєстрували законопроект про виділення 800 млн грн на встановлення кисневих станцій в Україні ще півроку тому. Влітку він був проголосований в 1-му читанні, після чого Уряд заблокував будь-які ініціативи Парламенту з цього питання. Вони стверджували, що у них "все під контролем" – результат цього ми бачимо зараз: як помирають пацієнти від нестачі кисню у всіх регіонах", - зазначає Член Української частини Парламентського комітету асоціації Інна Совсун.

Але і це – не єдина "прогалина" у діях Уряду під керівництвом нинішнього очільника.

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua
Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

Як стверджує нардеп Інна Совсун, 1 вересня МОЗ України звернулося до прем'єр-міністра з проханням виділити 1 млрд 100 млн грн, аби все ж таки встановити кисневі станції у лікарнях країни.

"Урядом же було виділено лише 390 млн на ці потреби – нестача становила 700 млн грн, які так і не було виділено. І це попри те, що тижнем пізніше було знайдено додаткових 15 млрд грн на дороги. Це – абсолютна безвідповідальність і байдужість з боку влади, що і призвела до сьогоднішньої надкритичної ситуації", - наголошує Інна Совсун.

Денис Шмигаль - фото Кабмін
Денис Шмигаль - фото Кабмін

"Ми вимагаємо, щоб Уряд, МОЗ, Мінфін негайно подали пропозиції до українського Парламенту – гроші є. Якщо раптом десь в бюджеті перевиконання, зняти з тих статей, що передбачають будівництво якихось там доріг чи інфраструктурних об'єктів, на користь закупки кисневих станцій", - наголошує нардеп Сергій Євтушок.

А сам же прем'єр-міністр Денис Шмигаль із детальною доповіддю має виступити в Парламенті цієї п'ятниці, 5 листопада – на Годині запитань до Уряду.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.uaписав, що нова стаття за підроблені сертифікати от-от запрацює: 170 тисяч штрафу і тюрма – в Раді озвучили "санкції" і дату.