Руслан Стефанчук повідомив цікаві деталі

Справжній галас серед українців здійняв законопроект № 6084 щодо розробки у ККУ додаткової статті із чітко прописаними "санкціями" за підроблені сертифікати вакцинації. Він передбачає жорсткі покарання одразу для 3 категорій населення: покупців, лікарів та осіб, що займаються збутом "антиковідних" підробок. В ході сьогоднішнього брифінгу голова ВРУ повідомив про "гарячі" строки його затвердження і існуючі способи офіційно оспорити такі звинувачення. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Покупцям "липи" – 34 тисячі, а лікарям – 68 тисяч штрафу

Даний проект Закону "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень", ініційований Кабміном, має бути розглянутий вже завтра.

"Цей законопроект буде винесено на Позачергове засідання Верховної Ради – я дуже сподіваюся, що він буде проголосований у вівторок. Насправді, прийняття закону – це тільки перший крок, повинна бути налагоджена невідворотна відповідальність усіх сторін за такі протиправні, суспільно небезпечні діяння", - повідомляє Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Вакцинація - фото Кабмін
Вакцинація - фото Кабмін

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Список покарань передбачає:

  • користувачам-покупцям світить штраф у розмірі від 17 до 34 тис грн, або обмеження волі до 2 років
  • за виготовлення з метою збуту фальшивих сертифікатів вакцинації шахраям світить найбільший штраф – від 85 до 170 тис грн або позбавлення волі до 3 років
  • за видачу фальшивих довідок та внесення завідомо неправдивих відомостей до медичної документації підтвердження про проведення щеплення лікарю загрожує штраф у розмірі від 34 до 68 тис грн або позбавлення волі до 2 років.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Коли почне діяти та як оспорити?

Як йдеться в положеннях № 6084, у разі його затвердження 2 у сесійній залі Парламенту, даний Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Тобто, менше ніж за 3 доби.

Карантин, правила пересування - фото Укрінформ
Карантин, правила пересування - фото Укрінформ

А що ж стосується процесу оскарження винесених рішень, то, як підкреслив Голова ВРУ, це можна буде зробити лише у судовому порядку.

"У разі прийняття даного Закону, це рішення може дати Конституційний суд, а у разі індивідуального оспорювання – звичайний ординарний суд. В балансі між індивідуальним правом і безпекою всієї нації, ми все-таки мусимо рухатися у сторону безпеки нації. Це загальна позиція сьогодні сприйнята у всіх країнах світу", - наголосив очільник Парламенту Руслан Стефанчук.

Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ
Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ

Разом із затвердженням цього Закону, в планах Парламенту – ще й налагодження контролю за виконанням його положень.

"З підвищенням відповідальності ми повинні взяти на парламентський контроль діяльність, у тому числі, і Міністерства внутрішніх справ – щодо виявлення і покарання осіб, які нехтують цими правилами. Я буду підтримувати цей законопроект – кожен має розуміти, що кожен підроблений наражає на небезпеку близько 10 осіб", - підкреслює Голова ВРУ.

Руслан Стефанчук - фото ВРУ
Руслан Стефанчук - фото ВРУ

Вирішальне засідання відбудеться вже завтра, 2 листопада.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про кроки оформлення субсидії - як подати документи в умовах "карантинної блокади" і строки розгляду заявки.