Затяті противники вакцинації все частіше звертаються за незаконними послугами і масово підробляють ковід-сертифікати, які можна придбати до 2500 грн.

Глава Нацполіції ігор Клименко розповів про найпоширеніші злочини, пов'язані з COVID-сертифікатами в Україні. Як він повідомив, 92% всіх кримінальних проваджень стосуються саме підроблення документів, за яке загрожує реальне позбавлення волі.

"На сьогодні ми маємо 870 кримінальних проваджень (щодо COVID-сертифікатів), 92% цих проваджень стосуються підробки документів. Потім ідуть шахрайства, несанкціоноване втручання в електронні та комп'ютерні мережі та службові підроблення", - сказав Ігор Клименко в ефірі ток-шоу Право на владу.

Ігор Клименко, фото з Facebook МВС
Ігор Клименко, фото з Facebook МВС

Він також зазначив, що понад 70 справ стосуються медпрацівників, причетних до підробок документів про вакцинацію. Відповідно до закону за це правопорушення передбачено до 5 років позбавлення волі.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

"Ще одна категорія порушників - туристичні оператори, які пропонують пакети вже з COVID-сертифікатом", - додав глава Нацполіції.

Скріншот з Facebook МВС
Скріншот з Facebook МВС

Варто відзначити, що продавці фальшивих довідок гарантують, що проблем не виникне і діють вони нібито офіційно - через МОЗ, медичні бази Дія і Helsi. Поліція активно бореться з правопорушниками, яким за фальсифікацію документів загрожує від 3 до 8 років. Власники довідок теж не залишаться безкарними - згідно із законом, їм виписується штраф розміром 850 грн або до 2 років ув'язнення.

Нагадаємо, що за "липові" сертифікати вакцинації - 3 роки в'язниці і до 170 тисяч штрафу: Кабмін додав нову кримінальну статтю

Як повідомляв Знай.uа, "забиті" реанімації з пацієнтами - жодного вакцинованого: лікарі закликають українців одуматися і не "грати" зі смертю

Також портал Знай.uа писав, що нещеплених українців відсторонюватимуть від роботи: офіційна постанова Кабміну