Українці пропонують реорганізувати військкомати, ввести в них систему електронної черги та переведення частини працівників у ЦНАП, де це доцільно. Відповідна петиція зареєстрована на сайті Президента України.

За словами автора петиції Валерія Гурака, наразі військкомати працюють за радянською системою, і людям доводиться по півдня проводити у чергах без гарантії вирішення питання. При цьому режим роботи таких закладів: два дні на тиждень по 4 години.

«Військкомати, як і будь-який інший адміністративний орган, працює за рахунок наших податків. Проте, коли треба отримати послугу (для зміни реєстрації/прописки, отримання приписного листа, тощо), усвідомлюєш, що незадовільне ставлення персоналу, що є держслужбовцями (працюють за рахунок податкових надходжень) до клієнтів, а також неможливість планувати час та швидко вирішити питання, створює безліч незручностей для громадян України», - зазначає чоловік.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Він поскаржився, що для того, щоб змінити місце приписки, потрібно простояти багато годин у черзі, щоб виписатися (навіть якщо прийшов за 1-2 години до відкриття, може бути 10-20), потім виписатися (якщо є приписний, немає квитка - оформити квиток), поїхати в інший військкомат (працюють вони до 13:00, так що зробити все за один день майже нереально).

Друга розповсюджена причина звернення - отримання самого військового квитка.

військкомат, скріншот з відео
військкомат, скріншот з відео

«Черга загальна, так що всі знаходяться на рівних умовах. Шансів встигнути до 13:00 (кінець роботи органу), якщо прийти ближче до відкриття, не багато. Порядок оформлення квитка: відстояти у черзі, підійти до одного працівника (отримати направлення до лікарів), відстояти черги до кожного лікаря, отримати направлення на обстеження, принести результати (перед тим ще раз черга, загальна), отримати інформацію про дату готовності документу (14 днів). Отримання квитка - окрема «пісня». Для цього треба вистояти години у загальній черзі для того, щоб за 3 хвилини поставити підпис та забрати папірчик», - сердиться чоловік.

Також проблемним є отримання приписного листа особами чоловічої статі по досягненню відповідного віку.

черга до військкомату, джерело: мій Харків
черга до військкомату, джерело: мій Харків

Щоб оптимізувати роботу військкоматів, чоловік пропонує:

  • Створити Інтернет-портал з можливістю запису в обраний військкомат та зазначенням мети візиту, хто обслуговуватиме, часу візиту (можливість вибору), орієнтовної тривалості візиту.
  • Перелік дій, що необхідно виконати для оформлення певного документу. Де є необхідність у проходженні медогляду - доступ до форм з переліком обстежень. Можливість проведення обстежень у сімейного лікаря.
  • Можливість подачі первинного пакету документів онлайн (під час оформлення першого приписного листа). Підпис в електронному вигляді або під час отримання документу.
  • Збільшення кількості прийомних днів у військкоматах і часу робити.
  • Працівники, що відповідальні за зміну приписки до військкомату, у випадку зміни людиною місця реєстрації (прописки), мають бути доступні у ЦНАП. Відправлення до військкомату для подальших з’ясувань - у разі необхідності. Подібне рішення зменшить навантаження на військкомати і спростить порядок реєстрації.
  • Зміну постановки на облік в районний (міський) військовий комісаріат в додатку «Дія»/ ЦНАП.

Знай.ua нагадує Воїн ЗСУ без ніг і руки підкорив Говерлу: мужність, від якої перехоплює подих

Як раніше повідомляв Знай.ua Ранні підйоми, громіздкі каструлі і висока температура: красуня Наталка замінила бійцям маму і розповіла про важку роботу кухаря

Також Знай.ua писав:Осінній призов до ЗСУ - 2021: скільки юнаків ще не вистачає військкоматам