В Україні вже не за горами той час, коли фірми і компанії почнуть впроваджувати для своїх робітників "трудові договори". Відомо, що в них хочуть прописати якомога більше всього, що є - від умов роботи до одержуваної зарплати і відпусток. Законодавчий документ, який покликаний реформувати все у відносинах "робітник-роботодавець" вже підтримано в Раді в першому читанні.

Про це детально пишуть експерти економічного профілю на порталі Minfin.

Відомо, що в квітні 2021 року Законопроєкт № 5388 був поданий до парламенту Кабміном. Він передбачає внесення змін до низки законодавчих актів і позиціонується як "дерегуляція трудових відносин".

Трудовий договір, фото: bip.net.ua
Трудовий договір, фото: bip.net.ua

Як йдеться в пояснювальній записці до документа, зараз трудові відносини сильно забюрократизовані. Багато заплутані процедури стали чисто формальними. Але оскільки вимагають обов'язкового виконання, є свого роду "стоп-сигналом" для роботодавця, який хоче взяти фахівця на роботу.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Для вирішення цієї проблеми запропонували впровадити в Україні європейські директиви з трудового права і максимально спростити оформлення.

Як йдеться далі в пояснювальній записці, це знизить рівень бюрократизації трудових відносин, зменшить навантаження на бізнес і сприятиме легалізації праці найманих працівників. Тобто в уряді спочатку не приховують: на першому місці у цієї законодавчої ініціативи — інтереси роботодавця.

Верховна Рада, кадр з відео
Верховна Рада, кадр з відео

Нові правила поставлять на чільне місце саме трудові договори. У них буде прописуватися все-від тривалості робочого дня і тижня, до умов праці, відпустки, понаднормової роботи, зарплати, різного роду бонусів і штрафних санкцій.

Тобто буде свого роду інструкція з праці для фахівця.

З одного боку, це не погано — адже можна відразу обумовити всі нюанси і потім вже не буде сюрпризів, скажімо, "прохання" начальства вийти попрацювати у вихідний день.

З іншого боку, цілком очевидно, що роботодавці спробують протягнути в такі договори вигідні для них пункти. А при зашкалює безробіття (вже більше 10% економічно активного населення) і слабкої доступності для пересічних громадян юридичних послуг, зробити це буде нескладно.

Українці, фото: znaj.ua
Українці, фото: znaj.ua

Повна матеріальна відповідальність

Окремо в новому проєкті пройшлися по темі матеріальної відповідальності працівника. З фахівця можуть стягнути матеріальний або репутаційний збиток роботодавцю — це можна як спочатку прописати в трудовому договорі, так і додати вже за фактом нанесення збитку.

Покривати завдані збитки підприємству потрібно і зараз. Але є важливий нюанс - сума обмежується середнім заробітком фахівця. Тепер же пропонується визначати суму збитку за бухгалтерськими документами з урахуванням балансової вартості майна.

А якщо вас зловлять на недостачі або крадіжці, то доведеться заплатити за товар за ринковими цінами — верхньої планки за сумами стягнення немає. Іншими словами, якщо ви зламаєте обладнання за кілька тисяч доларів, доведеться за нього заплатити по повній.

Раніше повідомляли, ще в СРСР працювала в 2 місцях, щоб прогодувати сім'ю: українка знайшла спосіб законно збільшити трудовий стаж.

Як повідомляв Знай.uа, малювання, биття посуду і танці: дієві рецепти лікування від осінньої депресії.

Знай.uа писав, з автосалону, "авансом" або б/у: Мін'юст оприлюднив правила безпечної купівлі машини.