В Україні працюють над запровадженням технологічної інфраструктури для того, щоб запустити надійну, прозору та безпечну роботу системи пенсійних накопичень. Про це повідомили у Мінсоцполітики.

Заплановано, що запровадження загальнообов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення стартує вже з 2023 року.

Однак це неможливо без відповідної технологічної інфраструктури, яка має бути зручною, доступною і прозорою для людей, забезпечить їм право вибирати та змінювати установу, в якій вони бажають накопичувати кошти на старість.

При цьому люди отримають контроль за власними пенсійними накопиченнями в цілодобовому та щоденному режимі.

Пенсіонери, фото: Нафтогаз
Пенсіонери, фото: Нафтогаз

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію
Показати ще

Інформація щодо пенсійних накопичень надійно зберігатиметься. При цьому причетні установи зможуть захищено обмінюватися персональними даними клієнтів.

Також система надасть державі можливість контролювати рух коштів та інформацію про них на всіх ключових етапах, щоб захистити права громадян на їхні пенсійні накопичення.

Система створюється в рамках Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (ЄІССС). Зокрема, створено Єдиний соціальний реєстр (ЄСР), який збере в собі всю «пенсійну історію» громадянина, всі призначені йому субсидії, допомоги, пільги та інші виплати.

Пенсіонери, скріншот: Instagram
Пенсіонери, скріншот: Instagram

За допомогою спеціального порталу або платформи «ДіЯ» можна буде обрати пенсійний фонд для своїх накопичень, або змінити його.

Через особистий кабінет в ЄСР можна моніторити:

  • Стан та обсяг своїх пенсійних накопичень,
  • сплачені внески,
  • отриманий інвестиційний дохід,
  • здійснені виплати.

Там же будуть відображатися перспективи солідарної пенсії та накопичувальної.

У держави з’явиться інструмент контролю за виплатами – установи-боржники будуть штрафуватися за невчасні виплати.

У Мінсоцполітики сподіваються, що нововведення зробить обов‘язкову накопичувальну пенсійну систему зручною для громадян.

Нагадаємо, що шахраї зняли з картки Ощадбанку 80-річної пенсіонерки 2 тисячі гривень

Раніше Знай писав, що шахраї з ОLХ списали 400 доларів клієнтки Приватбанку

Як повідомляв Знай.uа, пенсія у спадок: українець, який втратив батька, пояснив, як отримати виплати від держави замість родичів.