Небо над нашими головами може дивувати несподіваними явищами, у деякі з них навіть важко повірити. Одне з таких небесних див - діряві хмари. Про них розповіли у Харківському регіональному центрі з гідрометеорології.

Як виглядає явище? У поодиноких випадках, в досить однорідному полі високо-купчастих, перисто-купчастих та інколи шарувато-купчастих хмар виникають просвіти з рівними краями у вигляді кола або овалу. В центрі цієї області помітні тонкі смуги падіння кристалів льоду у вигляді ниток, схожих на скупчення павутинок.

Скрін, Facebook kharkivmeteo
Скрін, Facebook kharkivmeteo

Скрін, Facebook kharkivmeteo
Скрін, Facebook kharkivmeteo

Виглядає це незвично, але нічого дивного в такому явищі немає: для його утворення достатньо низьких температур і однорідних хмар.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Але що ж виступає джерелом появи ядер кристалізації в однорідній хмарі? Найчастіше спостерігається спонтанне утворення ядер кристалізації, але іноді до цього явища мають пряме відношення літаки, які є постачальниками таких ядер. У будь-якому випадку, ці хмари не прив'язані до конкретних географічних регіонів, і їх можна побачити в будь-якій точці Землі, головне, щоб склалися необхідні умови для їх формування», - додали метеорологи, зазначивши, що такі "дірки" в хмарах добре простежуються навіть із супутників.

Скрін, Facebook kharkivmeteo
Скрін, Facebook kharkivmeteo

Скрін, Facebook kharkivmeteo
Скрін, Facebook kharkivmeteo

Вперше задокументувати появу хмари з «діркою» вдалося в листопаді 1985 року над штатом Флорида (США).

Хмари, якими проілюстровано допис, були сфотографовані в різних куточках планети.

Нагадаємо, глобальне потепління вже впливає на рослини України - чи будемо збирати банани під Києвом

Як повідомляв Знай.uа, українці можуть більше не побачити снігу: що буде з погодою через 20 років

Також Знай.uа писав, вдарять морози і випаде перший сніг: в Україні очікується найхолодніша осінь