Виплата аліментів – одна з головних проблем, яку намагається вирішити держава впродовж багатьох років. Про те, що саме впливає на визначення розміру аліментів, розповіли у Міністерстві юстиції України.

Аліменти можуть змінюватися – зростати чи зменшуватися. Порядок сплати та розмір аліментів визначаються за домовленістю між батьками, які укладають відповідний договір, або ж за рішенням суду.

Розмір аліментів, призначених судом, залежатиме від:

  • стану здоров'я та матеріального становища дитини та платника аліментів;
  • наявності у платника аліментів на інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дітей;
  • наявності рухомого та нерухомого майна, грошових коштів;
  • наявності у платника майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;
  • доведення стягувачем аліментів витрат з невстановленого джерела доходів платника, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи;
  • інших обставин.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Наразі це 1 006,50 грн (для дітей до 6 років) та 1255 грн (від 6 до 18 років).

Сплата аліментів, фото Мін'юсту
Сплата аліментів, фото Мін'юсту

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Якщо зарплата платника дозволяє, суд призначає суму аліментів у розмірі повного обсягу прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Якщо обставини змінюються, аліменти можуть зрости чи знизитися, за поданням батьків.

Що треба для зміни розміру аліментів через суд?

Платнику або одержувачу аліментів потрібно подати до суду відповідне заяву.

При цьому позивачі у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів звільняються від сплати судового збору.

Аліменти, скріншот: YouTube
Аліменти, скріншот: YouTube

Щоб отримати позитивне рішення суду, позивач має довести обґрунтованість своїх вимог.

Наприклад:

  • довести зміну матеріального стану довідками чи іншими документами;
  • довести факт погіршення або поліпшення здоров’я (медичними довідками, висновками лікарів, історією хвороби, рекомендаціями лікарів);
  • довести зміну сімейного стану.

Народження ще однієї дитини в іншому шлюбі не може бути причиною зменшення чи скасування аліментів для попередньої дитини.

Раніше повідомляли, Українка ледь закрила кредит в "ПриватБанку" і відразу ж отримала арешт: ганяли Мін'юстом заради 5 тисяч.

Як повідомляв Знай.uа, ховають гроші на Мальті: Держфінмоніторинг викрив, куди йдуть "тіньові" кошти.

Знай.uа писав, клієнтка ПриватБанку обурилася поведінкою у відділенні: "Завідуюча верещить, штовхнула пенсіонерку, а їй стало зле".