Цьогорічні банки почали підкидати українцям неприємні сюрпризи у вигляді нових фінансових покарань за порушення правил фінансового моніторингу. І якщо ви раптом опинилися серед "підозрілих", приготуйтеся до можливих проблем.

Правила гри тут начебто відомі, але тільки на папері – Нацбанк ще 2020 року затвердив основні критерії підозрілих операцій, і кожен банк має їх дотримуватись. Однак є й тонкощі, які кожен банк встановлює по-своєму і тримає їх у суворому секреті, щоб клієнти не могли "підлаштуватися".

Про них розповів "Мінфін".

Відділення Ощадбанку у Львові
Відділення Ощадбанку у Львові

Що це означає для звичайного українця

Уявіть, що ваш рахунок раптово заблоковано. Банк відразу запитує документи, що підтверджують природу транзакцій та походження грошей.

Популярні новини зараз
Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій Кому з пенсіонерів виплатять щонайменше 8000 грн Газ та світло: які будуть нові тарифи з 1 жовтня Якщо хочете жити – відмовтеся: три категорії продуктів, що підвищують ризик онкології
Показати ще

Якщо ви не надасте всі необхідні папери, або якщо банк залишиться незадоволеним вашими поясненнями, він може донести на вас до Держфінмоніторингу – таку собі фінансову розвідку, яка перевірятиме, чи не причетні ви до відмивання грошей чи фінансування тероризму.

Навіть якщо в результаті жодних злочинів не виявиться і кримінальна справа не буде порушена, банк все одно може в односторонньому порядку закрити ваш рахунок. І це ще не найстрашніше.

Після закриття рахунку гроші, звичайно, нікуди не пропадуть – їх можна переказати на інший рахунок або отримати готівкою в касі, на ваш вибір.

Але тут починається найцікавіше: якщо ви порушили правила фінансового моніторингу, деякі банки можуть застосувати до вас новий вид покарання. Це може бути штраф чи додаткова комісія залежно від політики конкретного банку.

Розмір цього покарання вже сягає 20% від суми на рахунку. Тобто перш ніж повернути вам ваші гроші, банк може забрати собі п'яту частину.

Відділення банку, скріншот: Youtube
Відділення банку, скріншот: Youtube

Укргазбанк, Абанк та Ощад, почали активно використовувати штрафи як спосіб заробляти

Комісій у банків і так вистачає – вони буквально зашиті на кожну послугу, від кредитів до оплати комуналки. Але тепер на штрафах та пінях банки стали заробляти ще більше, особливо ті, хто активно працює із населенням.

За даними, зібраними "Мінфіном", за перше півріччя 2024 року деякі банки суттєво збільшили обсяги зібраних штрафів:

  • Укргазбанк увеличил их в 5,3 раза,
  • Абанк - у 2,6 рази,
  • а Ощадбанк – у 2,3 рази порівняно з тим самим періодом минулого року.

Здебільшого це пов'язано із боргами за кредитами, які почали активніше стягувати після пом'якшення обмежень.

Цікаво, що зростання штрафів іноді пов'язане з вельми несподіваними речами. Наприклад, якщо автомобіль, взятий у лізинг, потрапляє до штрафів за порушення правил дорожнього руху, банк, як власник машини, сплачує штраф, а потім переставляє його на клієнта. Тож навіть порушення правил дорожнього руху може обернутися для клієнта додатковими фінансовими втратами.

Загалом зростання штрафів – це не просто посилення політики банків, а скоріше спосіб компенсувати свої втрати та заробити на порушеннях клієнтів.

Нагадаємо, банківські установи припинять роботу: зняти кошти можна буде тільки в банкоматах.

Раніше ми писали про те, що у українців зменшать зарплати з вересня - куди зникатиме частина доходів

Крім того, Знай.ua повідомляв, НБУ обмежить суму переказів за картками з 1 жовтня.