Цього літа українці раділи широкому асортименту овочів та фруктів, а також доступним цінам. Однак у вересні ситуація може змінитись через підвищення акцизів на паливо, можливі перебої з електроенергією та прогнозоване подорожчання продуктів.

На ринку багато кавунів, які після складного 2022 року подешевшали до 9 грн/кг. Асортимент овочів також вражає, але ціни коливаються: баклажани коштують 15-20 грн/кг, кабачки від 15 до 30 грн/кг, а капуста подорожчала до 30-33 грн/кг у Києві.

Кавун. Фото: скрін youtube
Кавун. Фото: скрін youtube

Огірки якісні продають по 70 грн/кг, менш якісні — від 20 до 30 грн/кг. Ціни на овочі борщового набору, як цибуля, картопля, буряк і морква, можуть зрости ближче до зими.

Яловичина подорожчала до 270 грн/кг, свинина подешевшала до 177 грн/кг, а ціна на птицю знизилася до 87 грн/кг. Яйця дорожчають у серпні, що сигналізує про можливе подальше зростання.
ЄС обмежив ввезення українських яєць, а експорт птиці контролює уряд. Молоко подорожчало до 39 грн за літр, а вершкове масло зросло до 81 грн за пачку.

Ціна на цукор зросла з 32,2 до 34,8 грн/кг через подорожчання електроенергії та дефіцит кадрів, і, ймовірно, не знизиться до січня 2025 року, коли відновиться експорт до ЄС. Якість буряків також викликає занепокоєння.

Цукор у супермаркеті, фото Знай.ua
Цукор у супермаркеті, фото Знай.ua

Соняшникова олія теж непередбачувана через вплив глобальних ринків рослинних олій, цін на нафту та альтернативні види палива. Середня ціна наразі складає близько 60 грн за літр.

Нагадаємо, цінові рекорди у супермаркетах: популярна риба стає дорогим делікатесом

Раніше ми писали про те, що за кіло просять три сотні гривень: супермаркети оновили цінники на яловичину та свиняче сало

Крім того, Знай.ua повідомляв, гарнір перетворився на "золото": під кінець літа супермаркети оновили ціни на гречку, рис та макарони