З 2025 року в Україні буде складніше вийти на пенсію у 60 років. Щоб вчасно отримувати пенсію, потрібно мати як мінімум 32 роки трудового стажу (2024 року ця норма становить 31 рік). Якщо стажу менше, доведеться працювати довше: для виходу на пенсію у 63 роки знадобиться 22 роки стажу замість 21 року.

Незважаючи на посилення вимог, в Україні все ще можна вийти на пенсію раніше, ніж в інших країнах Європи. Наприклад, для пенсії у 65 років достатньо мати лише 15 років стажу.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Хоча вік для виходу на пенсію в Україні не зростає, є й інший нюанс: через низьку тривалість життя українці отримують пенсію менше часу.

За даними 2021 року, чоловіки в середньому мешкають близько 10 років після виходу на пенсію, жінки – до 74,4 років, що майже на 10 років більше, ніж чоловіки.

Популярні новини зараз
Воздвиження 14 вересня: що заборонено їсти, чому не можна йти в ліс і кого треба почастувати пивом Банки видають готівку за новими правилами: скільки грошей можна зняти за один раз Скільки доведеться платити за газ з 1 жовтня: тарифна сітка від постачальників Холод настає: опубліковано детальний прогноз погоди на зиму в Україні
Показати ще

Цікаво, що останніми роками дедалі менше людей виходять на пенсію до 60 років: з 2019 по 2023 роки їхня частка скоротилася з 25% до 11%. Це з підвищеними вимогами до стажу. У той же час кількість тих, хто виходить на пенсію після 60 років, навпаки, збільшилася.

Пенсіонери
Пенсіонери

Ще одна проблема в Україні – майже рівна кількість пенсіонерів та працюючих громадян, що є незвичайним для країн ОЕСР. У нормі працівників має бути більше, щоб забезпечувати виплати пенсіонерам. Але в Україні кількість пенсіонерів поступово зменшується. Наприклад, у січні 2020 року їх було на мільйон більше, ніж зараз.

Нагадаємо, українцям дадуть гроші на оплату газу та електроенергії у зимовий період

Раніше ми писали про те, що ПФУ попередив пенсіонерів про важливе нововведення: стосується кожного отримувача виплат

Крім того, Знай.ua повідомляв, українців чекає переворот у сфері оформлення соціальної допомоги: що змінюється