У сезоні 2024/25 років українці можуть зіткнутися з підвищенням цін на яблука через скорочення пропозиції як в Україні, так і за кордоном.

Згідно з прогнозом аналітиків EastFruit, урожай яблук у країнах Європейського Союзу впаде на 11% порівняно з минулим роком, що серйозно позначиться на світових ринках.

Ситуація в Європі виглядає невтішно. У Бельгії очікують падіння врожаю на 34%, у Польщі — на 20%, а в Румунії — на 15%. Для України це означає не тільки можливе скорочення імпорту європейських яблук, але й зростання конкуренції за доступ до ринків Європи та Близького Сходу.

Яблука, фото pixabay
Яблука, фото pixabay

Крім того, українським фермерам буде складніше виростити якісні яблука через кліматичні негаразди, які вплинули на урожай. Ціни на фрукти, швидше за все, залишатимуться високими, особливо для яблук експортної якості.

Популярні новини зараз
Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем З 1 жовтня платіжки за світло зміняться
Показати ще

Підвищення вартості яблук уже помітне в супермаркетах України. Станом на 12 серпня ціна за кілограм становить у середньому 32,56 грн, що хоч і на гривню менше, ніж у липні, все одно залишається високою. У різних мережах ціни коливаються від 20,7 до 45 грн за кілограм, залежно від якості та регіону постачання.

З огляду на прогнози, покупцям варто готуватися до подальшого подорожчання яблук у новому сезоні.

Нагадаємо, Кіло ковбаски по 915 грн: супермаркети "вкололи" цінами на варенку, твердий сир та сосиски

Раніше ми розповідали, що "Золота" рибка тепер не лише у казках: супермаркети різко підняли ціни на коропа, скумбрію та оселедець

Також, Супермаркети переписали ціни на ковбаси: бутерброди тепер розкіш