Повномасштабна війна, яку розпочала росія 24 лютого 2022 року на території суверенної України, залишила багатьох жителів нашої країни без роботи.

Фахівці повідомляють, що незабаром підприємства можуть звільнити ще третину працівників. Але все-таки є професії, в яких можна гідно заробляти. Кому у військовий час платять найбільше? Розбиралися журналісти ранкового шоу "Сніданок з 1+1".

Українці на вулиці, скріншот: Youtube
Українці на вулиці, скріншот: Youtube

У Києві на одну вакансію претендують десятеро безробітних. Це дані Київського міського центру зайнятості. Проте, порівняно з минулим місяцем, кількість нових вакансій зараз більша. І ситуація на ринку праці покращується – кажуть фахівці із набору персоналу.

Українець Дмитро працює таксистом уже кілька років і каже, що до 24 лютого він мав роботу практично цілодобово. Зараз у будній день у нього немає роботи, замовлень поменшало на відсотків 50, відповідно і зарплата залишає бажати кращого.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Його трохи рятує додатковий дохід, та ситуація там не краща. Він здає в оренду нерухомість, але і там ціни впали більш ніж у 2 рази.

Таксист Дмитро, кадр з відео
Таксист Дмитро, кадр з відео

Скаржиться на падіння зарплати й керівник мережі АЗС Володимир. Останніми місяцями його зарплата впала на третину. Він каже, що коли власник втрачає, то втрачає і співпрацівник. Адже якщо раніше АЗС працювали цілодобово, то зараз комендатська година і втрачається достатньо грошей. Зізнається, що зараз заробляє менше 25 тисяч гривень.

Керівник мережі АЗС Володимир, кадр з відео
Керівник мережі АЗС Володимир, кадр з відео

Родині економіста Юрія теж стало жити важче, адже ціни зростають, а зарплата ні. Він має сина студента, а дружина не працює. Але він стверджує, що йому гріх скаржитися.

Економіст Юрій, кадр з відео
Економіст Юрій, кадр з відео

Знайти роботу сьогодні – непроста справа, це підтверджують і фахівці. На одну вакансію претендують понад 10 безробітних, адже багато підприємств скорочують свій штат. У бюджетній сфері скорочуватимуть близько 20% посад.

Але все ж таки залишаться сфери, де роботодавці активно шукають співробітників.

І якщо до війни в топі були офіс-менеджери, то зараз це продажі – близько 20% від ринку праці, на другому місці – фахівці у сфері IT (14,5%), на третьому місці – транспорт та логістика (11%), на будівництві зараз 7%, медицина та фармацевтика – 5,5%.

Одні із найбільших зарплат зараз пропонують будівельникам. Вони зараз можуть заробляти до 25-27 тисяч гривень, зварювальники – до 30-35 тисяч на місяць. Непогані зарплати у доставників, адже багато закладів не приймають відвідувачів та перейшли на роботу лише у доставці. Фахівці стверджують, що доставник може заробити зараз від 15 до 17 тис гривень за умови високої завантаженості.

Доставщик їжі, фото gettyimages
Доставщик їжі, фото gettyimages

Новим трендом на ринку праці зараз стало поєднання професій. Щоб заощадити, роботадавці хочуть, щоб один працівник міг поєднувати обов'язки двох посад, наприклад бухгалтера та касира. Якщо раніше в топі ваканський був Київ, то нині столицю активно наздоганяє Львів та Дніпро.

Нагадаємо про найпоширеніші шахрайські схеми під час війни, як уберегтися.

Раніше ми повідомляли про ціни на продукти, комуналку та пальне: НБУ озвучив прогноз через різке подорожчання долара.