В день повномасштабного вторгнення на територію України, 24 лютого, НБУ зафіксував курс долара, проте це несе в собі певні ризики

Про це говорить український економіст Олексій Кущ на своїй сторінці у Facebook.

курс долара і євро
курс долара і євро

Зокрема, він вважає, що таке стримування може призвести до різкого обвалу гривні й тоді курс може зрости до 60 грн за долар.

"Маховик девальвації завжди розкручується на міжбанку і потім підхоплюється на готівковому ринку. Причин тут кілька — це спекуляція отриманим від НБУ рефінансуванням на валютному ринку, а також психологічна залежність міжбанку від чуток та слів. Наприклад, заява Лукашенка про напад, і курс протягом дня з 35 стає 45, початок військових дій на кордоні з Білорусією — і курс 60. Втрата Лисичанська — і курс 40. Зараз такого немає з однієї простої причини — фіксований курс гривні", - пише він.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

На його думку, теперішня спроба НБУ порушити рівновагу фіксованого офіційного, безготівкового міжбанківського курсу та готівкового ринкового може спричинити стрімку девальвацію гривні.

Крім того, він говорить, що на сьогодні існує проблема так званих "множинних курсів": фіксований, банківський за картковими операціями, готівка в обмінниках. Отримуємо 29,25 – 31 – 35.
Економіст пропонує її вирішити шляхом встановлення курсового коридору та періодичної корекції офіційного курсу, виходячи із загальної динаміки.

Нагадаємо, на Одещині вже зайнятися нічим — мер Білгород-Дністровського та голова райради влаштували "розігрівальний бій".

До слова, чи чекати українцям дефіциту молока, сирів та сметани слідом за іншими продуктами: думка фахівця.

Раніше ми писали, що Перша леді розкрила плани президента? Чи готовий Володимир Зеленський піти на другий термін після війни.