Період цвітіння півоній припадає на кінець травня і початок червня, то ж зараз саме остання нагода насолодитися цими п'янкими букетами. А для тих, хто вирощує ці квіти, досвідчені квітникарі підготували корисні поради.

Виявляється, якщо зрізати півонію неправильно, то своїм виглядом вона тішитиме зовсім недовго і швидко осиплеться. Важливим також є й правильний догляд за рослиною, зокрема обрізання тих кущів, які перецвіли. Про те, як правильно зрізати півонії для букета, пише ТСН.

Зрізання півоній для букета

Тут потрібно пам'ятати важливий нюанс — усі квіти на кущі зрізати не можна. Зрізати можна не більш ніж половину стебел від всього куща. В іншому разі ви завдасте непоправної шкоди рослині, і на наступний рік вона не буде буйно цвісти.

Півонії, фото: peony.com.ua
Півонії, фото: peony.com.ua

Крім того, зрізати квіти можна лише з рослини, якій виповнилося чотири роки. В перші два роки вона повинна сформувати міцну кореневу систему. Найкраще зрізати квітку не більше 40 сантиметрів у довжину. У низькорослих кущів потрібно орієнтуватися на листя - внизу на стеблі має залишатися не менше трьох листків.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Зрізати найкраще суцвіття, яке тільки почало розпускатися або взагалі повністю закриті бутони, які розкриються, коли ви поставите їх у воду. Також обірвіть нижні пелюстки, щоб у вазі вони не доторкалися до води.

Півонії, фото: peony.com.ua
Півонії, фото: peony.com.ua

Догляд за кущем півонії, який відцвів

Обрізка півонії може допомогти зберегти форму рослини. Допускати утворення насінневих коробочок на кущі небажано, якщо ви не займаєтеся селекцією. То ж обрізати квітку потрібно, тільки-но вона перецвіла, а то й раніше. Зрізати таку квітку потрібно під самою головкою.

Не допускайте опадання пелюсток, щоб кущ півонії не хворів - їх краще зібрати. Адже через вологу пелюстки починають гнити, заражаючи зелені стебла і листя. Зелені стебла і листя на кущі півоній обрізати не можна до осені. Восени обрізають, залишаючи стебла завдовжки в п'ять сантиметрів від землі.

Півонії, фото: siverka.org
Півонії, фото: siverka.org

Нагадаємо, не пізно навіть влітку: обов'язкові роботи на городі у червні

Також ми писали, місячний посівний календар на червень 2022: найвдаліші дати для висаджування культур

Нагадаємо, дефіцит солі та сильне здорожчання гречки й овочів: як зміняться ціни на популярні продукти вже найближчим часом