Через війну, яку почала росія в Україні, багато жителів нашої країни не знаходять звичних для себе продуктів на полицях супермаркетів.

Українці переживають про те, які категорії товарів будуть в дефіциті і далі, адже вже там знаходиться сіль, соняшникова олія, гречка і паливо.

Аграрії просять приготуватися ще й до нестачі овочів. Про це стало відомо в ефірі "Сніданок з 1+1".

Овочі. Фото: скрін youtube
Овочі. Фото: скрін youtube

Продовольчу безпеку країни підірвала тимчасова окупація півдня. З Мелітополя, Херсона, Запоріжжя - ранній урожай надходив в усі регіони країни. Зараз тамтешні фермери викидають тонни продукції. І це тоді, коли ми купуємо в цьому сезоні рекордно дорогі овочі. Той же борщовий набір, помідори і огірки вдвічі подорожчали в порівнянні з минулим роком. Незабаром ситуація на овочевому ринку країни повинна стабілізуватися, тому що овочі дозрівають на території інших областей. Але чи будуть вигідні ціни? Про це розповіла Ганна Мартищук.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Овочі, ринок. Фото: Знай.uа
Овочі, ринок. Фото: Знай.uа

Фермери з Київщини заявляють, що овочі будуть. Морква наприклад піде пізніше - десь в серпні, а картопля - через місяць. Фермер Микола вирощує продукти для борщового набору і реалізовує їх в одній з популярних мереж супермаркетів.

"Ми отримуємо близько 70 тонн з гектара овочів: картоплі 50, іноді трохи більше. Цей рік буде трохи важчим. Тому що цибулю і моркву ми вирощуємо на крапельному зрошенні. Але крапельна стрічка, яку ми закупили, заблокована в Каховці, тому буде в прямому дощуванні, що трохи небезпечно".

Простіше кажучи, на городі у Миколи, та й у інших фермерів, врожай буде залежати від настрою погоди. Сильні дощі сприятимуть йому, але їх зараз дуже мало.

Але, не дивлячись на цей дефіцит, овочі на прилавках все-таки будуть. Його намагатимуться покривати плодами з Туреччини та Європи.

"Імпорту більше в цьому році, так як для торгових мереж найважливішим фактором є безперебійність. Ми можемо спрогнозувати дефіцит ріпчастої цибулі",- ділиться експерт.

Нагадаємо, що у Держстаті показали, що сталося з цінами на продукти за останній місяць: актуальна вартість круп, овочів і сигарет.

Раніше ми повідомляли, що у Мінекономіки чесно розповіли, що відбувається на ринку палива в Україні.