Вже в неділю, 12 червня православні українці почнуть відзначати світле свято Трійці. Що потрібно святити і чим прикрашати будинок - про все це в нашому матеріалі.

Цього року Трійця припадає на 12 червня, і на честь цього, понеділок 13 числа повинен був бути офіційний вихідний, але через війну, яку почала Росія українці будуть удовольстоваться тільки святковою неділею.

Привітання зі Святою Трійцею у прозі, скріншот - YouTube
Привітання зі Святою Трійцею у прозі, скріншот - YouTube

Свято вважається одним з найголовніших в році, практично нарівні з Великоднем. Називають цей час ще Зеленою неділею, так як воно символізує пробудження природи і повертає до життя.

З давніх часів це свято відзначали досить урочисто. Господині готували великий святковий стіл, прибирали будинок і прикрашали його.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

Трійця
Трійця / скріншот з відео

Після цього всі одягалися в підготовлені наряди, і сідали в очікуванні церковних дзвонів.

Йдучи в храм, кожна дівчина несла в руках букет свіжих квітів. До слова, цей день завжди вважався дівочим святом, так як було прийнято ворожити, ходити в ліс і кидати сплетені вінки у водойму.

Наші ж предки ходили на вечорниці, де вибирали пару. Молоді дівчата спускали вінки зі свіжих квітів на воду і по їх руху визначали, коли вони одружаться.

Будинки прийнято прикрашати живими квітами і рослинами, які символізують нове життя, але перед цим їх потрібно освятити.

Церква, фото: Пцу Facebook
Церква, фото: Пцу Facebook

Що прийнято святити на Трійцю: аїр; чебрець; любисток; пижму; полин; м'яту. Все це здатне захистити вас від пристріту і привороту, від злих сил і наклепів. Головне - мати надію і щиру віру в Бога.

З давніх-давен цей день вважався початком сезону сватання. Навіть ходить таке повір'я, що пара, яка засваталася на Трійцю, а одружилася на Покрову буте дуже щасливою, а родина - міцною.

Церква, фото: Facebook
Церква, фото: Facebook

Нагадаємо, що дата Трійці змінюється щорічно, і залежить від дати Великодня. Дата Зеленої неділі призначається на 50-й День після Великодня.

Нагадаємо, коли в 2022 році Трійця в Україні і як підготуватися до Зелених свят: обов'язкові обряди і суворі заборони.

Раніше ми повідомляли, що НБУ офіційно повідомив, як працюватимуть банки на Трійцю 13 червня 2022 року.