У 2022 році свято Трійці, або, як ще називають, церковне свято П'ятидесятниця, випадає на 12 червня.

Історія святкування Трійці сягає корінням в біблійні перекази. Апостоли зібралися в Єрусалимі на 50-й день після Воскресіння Христового. Тоді до них, як і обіцяв Ісус, зійшов Святий Дух, який наділив апостолів благодаттю і осяянням. Цей дар дозволив їм говорити різними мовами і вести проповіді всім народам.

Свято отримало свою назву на честь Зішестя Святого Духа на учнів Христа. У християнський календар Трійця увійшла лише в кінці V століття, коли церква прийняла відповідний догмат на другому Вселенському Соборі в Константинополі в 381 році.

На Трійцю в православних храмах проводяться урочисті богослужіння. Священики одягаються в білі або зелені шати, що символізує відродження Святого Духа.

Трійця, скріншот із відео
Трійця, скріншот із відео

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Традиції та звичаї

Напередодні Святої Трійці, свої будинки прийнято прикрашати рослинами-гілками лепехи, м'яти і любистку. Їх потрібно акуратно розкласти на підлозі по всьому житлу і так зберігати до наступної неділі. Протягом тижня будинок наповниться ароматами трав і рослин, який вижене всю нечисту силу.

Православні йдуть на святкове богослужіння з букетом свіжих трав. Вважалося, що ставлячи свічку на честь свята, треба впустити кілька сльозинок з неї на пучок трави. Зелень, квіти символізують життя. Так люди висловлюють радість і дякують Богу за відродження їх до нового життя через хрещення.

Свята Трійця, фото з pravzhizn
Свята Трійця, фото з pravzhizn

Предки вважали, що це зробить літо не посушливим. Крім того, якщо на Трійцю буде йти дощ, то варто очікувати рясного врожаю.

У цей день Категорично забороняється шити, прясти, робити ремонт, пекти і працювати в городі. Небажано також купатися в річці, водоймах або море, так як є великий ризик потонути. Згідно з повір'ям, людину може потягти на дно нечиста сила.

Вихідний на Трійцю

За ст.67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день збігається з суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто 13 червня (понеділок) має бути неробочим днем (перенесення вихідного з 12.06.2022), пояснює Головне управління Держпраці. Однак нагадаємо: Законом України" Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану " встановлено спеціальні правила. Стаття 6 передбачає вимоги щодо вихідних у період дії воєнного стану.

Тому додаткового вихідного 13 червня після Трійці в 2022 році не буде.

Нагадаємо, коли в 2022 році Трійця в Україні і як підготуватися до Зелених свят: обов'язкові обряди і суворі заборони.

Раніше ми повідомляли, що НБУ офіційно повідомив, як працюватимуть банки на Трійцю 13 червня 2022 року.