Задля стримування інфляції НБУ прийняв важливе рішення щодо підвищення облікової ставки відразу з 10 до 25 відсотків.

Про це повідомила пресслужба Національного банку.

Банкомат. Фото: скрін youtube
Банкомат. Фото: скрін youtube

"Розглянувши кілька сценаріїв, Національний банк вирішив підвищити облікову ставку одразу на 15 в. п. до 25%", – заявив голова НБУ Кирило Шевченко"

Як вважають в НБУ, незначне підвищення ключової ставки не мало б значного впливу на фінансово-економічну систему через обмежену дієвість механізму монетарної трансмісії під час війни.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Такий крок, на думку фінансистів, має сформувати очікування подальших підвищень облікової ставки й відповідно вичікувальну позицію вкладників і незначний інтерес до гривневих активів. Також для пожвавлення інтересу до гривневих активів їхні дохідності мають перевищувати очікувані показники інфляції.

"Рішуче підвищення облікової ставки пожвавить інтерес до гривневих активів, знизить тиск на міжнародні резерви та матиме стримуючий вплив на інфляцію", - говориться в повідомленні

Підвищення облікової ставки до 25% , на думку НБУ, має вистачити для послаблення тиску на валютному ринку та стабілізації майбутніх інфляційних очікувань. А в перспективі це створить передумови до циклу її зниження.

Нагадаємо, майже 9 мільйонів українців можуть залишитись без газу: у Нафтогазі розповіли що робити.

До слова, українці сказали своє слово щодо володіння зброєю: чи здивували дані Мінцифри.

Раніше ми писали, що українців застерегли від небезпеки, яка прийшла разом з сонячним літом: поширюється в інші органи.