Фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький підготував коротеньку аналітику стосовно цін і дефіциту баштанних культур в Україні та поділився своїм прогнозом.

Як зазначає фахівець, основні обсяги кавунів та дині вирощують у зв'язку з природними особливостями на півдні України, адже там найбільш сприятливі кліматичні та ґрунтові умови.

"В середньому, за різними оцінками, приблизно 75% усіх баштанних культур України вирощується саме у Херсонській області. Інші 25% розподіляють між собою Одеська, Миколаївська, Запорізька, Дніпропетровська, області та інші. Враховуючи таке співвідношення, цього року на українців чекає дефіцит і дині, і кавунів.", - прогнозує він. Богдан Слуцький

кавун, скріншот з відео
кавун, скріншот з відео

Згідно з прогнозом оглядача, зменшення пропозиції з одночасним підвищенням собівартості пального та ускладненої логістики призведе до зростання цін у порівнянні з торішніми. Виправити ситуацію здатна імпортна продукція, проте й з нею теж є проблеми через складнощі логістики.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Він зауважує, що у минулих роках Україна також здійснювала імпорт баштанних культур. Піковими періодами імпортних постачань, як правило, були вересень та жовтень. Найбільше завозили з Туреччини, Бразилії, Молдови, Греції тощо. Цьогоріч імпортувати доведеться раніше - починаючи з літніх місяців.

Вирощування дині
Вирощування дині

Проблеми будуть також з ще одним літнім фруктом - персиком, який вирощують на півдні. Понад 80% виробництва припадає на Одеську, Херсонську, Дніпропетровську та Запорізьку області. А оскільки вітчизняна продукція задовільняла попит лише на 30%, додатково здійснювався імпорт з Іспанії та Туреччини.

"Якщо говорити про безпосередні ціни, то перші пропозиції кавунів можуть перевищувати 50-70 грн за кілограм, дині - вище 100 грн за кілограм, а персики - вище 150 грн за кілограм. Але вартість буде коливатися в залежності від сортів і від країни-постачальника.", - заявляє фахівець. Богдан Слуцький

Персики, скріншот: YouTube
Персики, скріншот: YouTube

Нагадаємо, гречка може подешевшати після зростання ціни до 100 грн: експерт пояснив, коли це станеться

Також ми писали, як переселенцям не потрапити до рук шахраїв: українцям назвали 5 основних правил безпеки

Нагадаємо, шахраї наживаються на війні в Україні: люди почали отримувати підозрілі повідомлення