В Україні змінили метод розрахунку пенсійного збору під час купівлі автомобіля

Про це повідомила пресслужба Пенсійного фонду.

Гроші. Фото: скріншот youtube
Гроші. Фото: скріншот youtube

13 травня 2022 року Кабмін прийняв постанову № 589, відповідно до якої було внесено зміни до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій.

Так, фізичні та юридичні особи у разі купівлі автомобіля та постановці його на перший на перший облік, мають сплатити збір до Пенсійного фонду.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У повідомленні сказано:

"Відтепер збір сплачуватимуть залежно від вартості легкового автомобіля, визначеної відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки митних органів, акта експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість, але не нижче митної вартості, зазначеної у митній декларації".

Тобто, якщо раніше, сума пенсійного збору вираховувалась виходячи з митної декларації вартості автомобіля, то тепер вона буде вираховуватись на підставі вартості транспортного засобу, вказаної у договорі. При цьому, ціна автівки не має бути нижчою митної вартості. Отже, зменшити збір при купівлі легкового автомобіля не вийде. А навпаки, він буде збільшений залежно від вартості, зазначеної у договорі.
Раніше ми писали, що українці можуть отримати миттєву допомогу у розмірі до 3000 грн: Мінсоцполітики назвало категорії осіб і суми виплат