Після проблем з сіллю, гречкою та бензином, українці побоюються дефіциту й інших важливих товарів. Наприклад, соняшникової олії.

Проте, як запевнили у публікації Українського клубу аграрного бізнесу, попри всі складнощі, українські аграрії змогли провести весняну посівну. Вже відбувся посів ярих культур на 12,3 млн га, з них зернобобові культури посіяні на 5,7 млн га.

Крім того, Україна має 7,6 млн га посівних площ озимих зернових, хоча є ризики, що на частині території не вдасться зібрати врожай через активні бойові дії та часткову окупацію, додають там.

Рослинна олія, кадр з відео
Рослинна олія, кадр з відео

"Україна повністю забезпечена олією для внутрішніх потреб, а також має значні надлишки зернових", – зазначила аналітик УКАБ Svitlana Lytvyn. Світлана Литвин

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Однак фахівці звертають увагу на той факт, що левову частину вирощених зернових Україна традиційно продавала за кордоном, а зараз така можливість обмежена через блокування морських шляхів, тому країна повністю забезпечена зерновими для внутрішніх потреб та навіть має значні надлишки.

Рослинна олія, кадр з відео
Рослинна олія, кадр з відео

Експерти запевнили, що Україна має й достатній запас насіння соняшнику, до того ж зараз триває посівна нового врожаю, тому без олії ми точно не залишимось. Зазначається, що олійна галузь і в мирний час лише незначну частку своєї продукції реалізувала на внутрішньому ринку, а решту експортувала.

"Експорт соняшникової олії налагоджується, однак не тими обсягами, які були до початку війни. Тому більшість олійноекстрактних заводів працює в режимі поступового незначного накопичення виробленої продукції, потім призупиняє виробництво та відновлює роботу в міру здійснення відвантажень", – Світлана Литвин. Світлана Литвин

Фото: facebook.com/UkrainianAgribusinessClub
Фото: facebook.com/UkrainianAgribusinessClub

Нагадаємо, гречка може подешевшати після зростання ціни до 100 грн: експерт пояснив, коли це станеться

Також ми писали, як переселенцям не потрапити до рук шахраїв: українцям назвали 5 основних правил безпеки

Нагадаємо, шахраї наживаються на війні в Україні: люди почали отримувати підозрілі повідомлення