Дуже важливою для отримання хорошого врожаю є обробка картоплі перед підгортанням. Проводять його вперше після того, як сходи картоплі досягнуть 15 - 20 сантиметрів висоти.

Чим обробити картоплю в цей час від шкідників та хвороб описується в матеріалі ТСН.ua. У червні будуть підгортати ранні сорти, то ж інформація саме на часі. А щоб уберегтися від шкідників та хвороб можна вдаються до народних засобів.

Засоби проти фітофтори та попелиці:

  1. Попелиці та фітофтори ефективний настій із кропиви. Свіжу кропиву - пів кілограма подрібненої рослини - настоюють у відрі води 3-4 дні.
  2. Попелом присипають міжряддя картоплі або дерев'яний попіл розчиняють у воді, змішують з милом і обприскують бадилля картоплі.
  3. У 10 л води вливають 1 л знежиреного молока і додають 15 крапель йоду. Отриманим розчином обприскують рослини кожні 2 тижні.
  4. У 10 л води розчиняють 1 склянку провареної харчової солі і обприскують бадилля.

Вирощування картоплі, скріншот: YouTube
Вирощування картоплі, скріншот: YouTube

Засіб проти дротяника:

Для боротьби з цим шкідником потрібно приготувати слабкий розчин мідного купоросу в розрахунку 100 г на відро води та оприскувати ним, щоб не обпалити листя одразу після дощу чи поливу.

Засіб проти капустянки:

  1. Концентрований водний розчин на основі мила, прального порошку або рідини для миття посуду закриває дихальця комахи, змушуючи його задихатися і вилізти нагору, де їх можна знищити.
  2. Можна ловити їх на запах хмелю і солоду, для цього потрібно виготовити приманки у вигляді пивних пластикових пляшок із залишками пива, які треба вкопати в землю по саме горло, залишивши на поверхні пару сантиметрів від нього. Капустянки, йдучи на солод, попадають в пляшку.
  3. Можна наробити ямки з невеликою кількістю свіжого незрілого гною, які принаджують капустянок своїм теплом.
  4. Як пастку використовують подрібнену яєчну шкаралупу, оброблену олією. Їстівну пастку обсмажують, щоб підвищити привабливість для шкідника.

Вирощування картоплі, скріншот: YouTube
Вирощування картоплі, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Засоби проти колорадського жука:

  1. 200 г подрібненого полину та пів склянки деревної золи розмішують у відрі води та оприскують розчином картоплю.
  2. 200 г свіжого полину подрібнюють, додають 1 склянку деревного попелу і заливають 5 л гарячої води. Протягом 2–3 год усе це настоюють, після чого перемішують, проціджують і обприскують картопляні кущі.
  3. 2 кг свіжого горіхового листя або плодів заливають 10 л окропу і ставлять у темне місце настоюватися протягом тижня. Потім настій проціджують і обприскують ним картопляне бадилля.
  4. Настій цибулевого лушпиння роблять таким чином: на 1 кг сировини беруть 3 л води, дають настоятися добу або кип’ятять протягом 15–20 хв та обприскують настоєм рослини.
  5. Відвар гострого перцю готують так: 100 г гіркого стручкового перцю заливають 10 л води, кип’ятять до 2 годин. Настоюють, додають половинку господарського мила, розведеного у воді, та обприскують рослини.

Колорадський жук на картоплі, кадр з відео
Колорадський жук на картоплі, кадр з відео

Нагадаємо, місячний посівний календар на червень 2022: найвдаліші дати для висаджування культур

Також ми писали, які овочі та зелень можна сіяти у відкритий ґрунт у травні: обов'язкові правила для хорошого врожаю

Нагадаємо, дефіцит солі та сильне здорожчання гречки й овочів: як зміняться ціни на популярні продукти вже найближчим часом