На 50 день після Великодня відзначається ще одне велике християнське свято Трійця, яке святкують упродовж трьох днів і називають ще Зеленими святами. У 2022 році православні християни святкуватимуть Трійцю 12 червня.

Згідно з писаннями на 50-й день після Великодня людству була явлена третя іпостась Господа – Святий Дух. Після його сходження на апостолів починається історія створення святої вселенської апостольської Церкви. Саме з цього часу апостоли розійшлися світом, проповідуючи вчення Христа.

Зазвичай напередодні свята прибирають у будинку та прикрашають його гілками дерев, ароматними травами та польовими квітами. Вони символізують процвітання та новий життєвий цикл.

Також у Трійцю готують багатий стіл і запрошують в гості усіх родичів. Зазвичай готують страви з яєць, м'яса та риби, а також пироги й млинці.

Свята Трійця, фото з pravzhizn
Свята Трійця, фото з pravzhizn

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Водночас у язичницькі часи люди вірили, що в ці дні особливо активна нечисть, яка живе у лісах та водоймах. То ж щоб русалки не затягували на дно молодих хлопців, їх задобрювали, кидаючи в річки та озера крупи чи фрукти. Категорично заборонялося у ці дні гуляти лісом і купатися у водоймах.

Цього дня не обійшлося й без романтики. На Трійцю пекли коровай і роздавали його в полі незаміжнім дівчатам. Тоді його шматочки висушували й берегли до весілля, щоб додати сухарі до тіста весільного короваю. Згідно з віруванням, такий обряд мав принести добробут молодій сім'ї.

На Трійцю самотні дівчата ворожили на нареченого. Відбувалося це подібним чином, як і на Івана Купала. Дівчата плели вінки та пускали їх по воді. Вони вірили, що якщо вінок розгойдувався на хвилях і кружляв, значить і подружнє життя буде бурхливим. А якщо плив рівно і плавно – це до довгого та щасливого сімейного життя. Якщо ж вінок зникав з поля зору - чекати заміжжя далеко від дому.

Зелені свята, фото: ukr.media
Зелені свята, фото: ukr.media

Нагадаємо, Соціальне житло: все, що потрібно знати вимушеним переселенцям

Також ми писали, вирішальний момент у війні росії проти України настане вже скоро: названо конкретні терміни

Нагадаємо, Туроператор TUI скасував відпустки своїх клієнтів, люди прочекали в аеропорту 8 годин: "Довелося дзвонити в поліцію"