Травень є досить вдалим місяцем для висадки розсади у відкритий ґрунт, адже весняні заморозки вже минули, погода тішить теплом, а літо ще не розійшлося на повну.

Проте, важливо дотримуватися основних правил висадки розсади, щоб отримати врожай, яким ви точно будете задоволені. Про це йдеться у статті на сайті "Час дій".

Передусім врахуйте, якщо весна не тепла, то поспішати з пересадкою розсади не варто. Потрібно дочекатися того моменту, коли нічна температура не опускатиметься нижче 10 градусів.

Розсада перців, фото з Телеграм
Розсада перців, фото з Телеграм

Основні правила висадки розсади у відкритий ґрунт:

1. Черговість посадки. Першими висаджують селера та капусту. Потім — помідори та огірки. Найтепліші — баклажани, перець і гарбуз і патисони, їх потрібно висаджувати, коли температура буде не нижче за п’ятнадцять градусів.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

Підготовка: За шість годин до посадки розсаду потрібно рясно полити, щоб коріння було насичене вологою і добре діставалося з горщиків. Висаджувати краще у похмуру погоду або ввечері.

2. Технологія посадки. Для розсади потрібно зробити лунку на 2-3 см більшу, ніж об’єм горщика. На її дно додати органіку, наприклад, компост, перегній або курячий послід і кілька ложок попелу. Все це перемішати із землею та висадити розсаду. Далі обов’язково ущільнити ґрунт і влити півтора-два літри води на один кущик.

3. Глибина посадки. Капусту і томати можна садити глибоко, до першого листя. Перці та баклажани висаджують на тому ж рівні, що вони росли у горщику. Огірки під час посадки можна присипати біля стебла і повторювати ще раз.

4. Щільність посадки. Ущільнювати посадку на невеликих ділянках не завжди ефективно. Рослини, посаджені дуже густо, погано прогріваються, погано провітрюються і хворіють, від цього врожай виходить меншим.

Дотримуйтеся наступної схеми посадки:

  • високі кущі — 50х60
  • низькорослі - 40х30
  • огірки – 35х50

5. Догляд за розсадою. Її потрібно поливати теплою водою вранці та ввечері, а також регулярно підгодовувати. Перший раз добриво потрібно додати не раніше як через два тижні після посадки.

Розсада томатів. Фото: YouTube
Розсада томатів. Фото: YouTube

Нагадаємо, місячний посівний календар на червень 2022: найвдаліші дати для висаджування культур

Також ми писали, дефіцит солі та сильне здорожчання гречки й овочів: як зміняться ціни на популярні продукти вже найближчим часом

Нагадаємо, які овочі та зелень можна сіяти у відкритий ґрунт у травні: обов'язкові правила для хорошого врожаю