В Україні планується зменшити споживання газу до рівня власного видобутку та збільшити експорт електроенергії до країн ЄС, щоб компенсувати зменшення транзиту газу. Про це повідомила пресслужба міністерства енергетики України.
За даними Нафтогазу у 2021 році видобуток власного газу сягнув 13,67 млрд куб. м, з яких 12,93 млрд куб. м було передано на потреби споживачів. А за даними оператора"ГТС України" українці у минулому, 2021 році спожили 26,788 млрд кубометрів.
Зважаючи на воєнний стан, урядовці в непростих умовах вирішили скоротити споживання газу, встановивши його на рівні власного видобутку. Отже, газ купувати поки не планують.
Ситуацію урядові обговорили під час зустрічі в.о. тимчасового повіреного США у справах України Аланом Перселлом та директором Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні Джимом Хоупом.
Були обговорені складні питання відновлення енергетичної галузі країни та також перспективи майбутнього розвитку галузі.
«Зараз ми плануємо збільшити комерційний експорт. Це важливо для нас, тому що на ринку електроенергії виник дефіцит через зниження рівня розрахунків внаслідок війни. З іншого боку, збільшення експорту української електроенергії дасть змогу європейським державам значною мірою замістити російський газ», - зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.
Також він розповів, що Україна планує знизити споживання природного газу до рівня власного видобутку та поступовий перехід на безвуглецеву енергію.
Нагадаємо, в Україні відновляють позапланові перевірки: кого точно не омине НКРЕКП, "навіть у мирний час це неприпустимо".
До слова, майже на 15 гривень за кожен літр: українські АЗС підняли ціни на бензин і дизель.
До слова, харків'яни отримають нові квартири: "Добудують ті, які розпочали до війни".