Україні загрожує дефіцит і підвищення цін на популярну крупу - гречку. Як можуть змінитися цінники і з чим пов'язаний дефіцит продукту, розповів фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький.
Так, експерт зазначив, що посівні площі гречки в Україні за останні десятиліття зменшилися в 7 разів. У зв'язку з цим обсяги зібраного врожаю також впали - в 4,5 рази. Причин можна назвати кілька: як економічні, так і екологічні.

Скрін, відео YouTube гречка
Скрін, відео YouTube гречка

Згідно з даними українці щорічно споживають в середньому від 130 до 140 тисяч тонн гречки. В останні роки крупа активно імпортувалася з інших країн, оскільки в Україні виробництво було значно нижче попиту. Основними експортерами продукту були Казахстан, Білорусь і Росія. Продовжувати співпрацю з країною-агресором Україна не буде.

Дані Мінагрополітики на 12 травня 2022 року
Дані Мінагрополітики на 12 травня 2022 року

Експерт додав, що цього року дефіцит гречки може скласти цілих 80 тисяч тонн, адже посівна площа значно зменшилася. У зв'язку з цим на продукт буде високий попит і низька пропозиція, що спровокує зростання цін.

Прогноз експерта
Прогноз експерта

"За офіційними даними Держстату вартість 1 кілограма гречки з початку року зросла мінімум на 32% до 62 грн за кілограм. Однак у магазинах і супермаркетах можна побачити ціни і 80-90 гривень. Враховуючи зазначені аспекти, ціна на гречку, на жаль, продовжить зростати і найближчим часом ми побачимо цінники понад 100 гривень за кілограм", - зазначив фахівець.