Польща готова розконсервувати власні запаси, щоб збалансувати ринок пального України

Мова йде про 25 тис. тонн, які знаходяться у польських запасах. Про це заявила віцепрем’єр-міністерка, міністерка економіки України Юлія Свириденко, яка зустрілася в Києві з польською міністеркою клімату та навколишнього середовища Анною Москвою, пише Польське радіо.
На початку травня в Україні виникла паливна криза. Як зазначила Юлія Свириденко, 97% паливо в Україну поставлялося з Білорусі та Росії. На сьогодні ці напрями закриті. Крім того, під час бойових дій було знищено Кременчуцький Нафтопереробний завод. Тому в Україні більш гостро відчувається дефіцит, а черги на АЗС сягають 50 автівок.
Крім того, щоб забезпечити ринок пальним, уряд налагодив нову систему постачання та 17 травня відпустив ціни на пальне. Залежно від заправки та марки, за літр бензину доведеться віддати від 52 до 58 грн. Як повідомляють користувачі соціальних пабліків та груп, на тіньовому ринку ціни сягають 90 грн за літр.
Також під час зустрічі Анна Москва зазначила, що європейські компанії поки е можуть остаточно відмовитись від російських вуглеводів, проте повинні взяти на себе «послідовну відповідальність» за це.
Як зазначила польська сторона, постачання в Україну пального розпочнуться вже з наступного тижня. Крім того ведуться роботи зі збільшення пропускної можливості на кордоні Польщі та України. За словами Анни Москви, такої гарної співпраці між країнами ще не було, а також зауважила, що співробітництво триватиме і в мирний час.
Нагадаємо, Мінекономіки оприлюднило середню вартість бензину: скільки українці будуть платити у травні.
Також ми писали, що мережа WOG збільшила відпуск пального: скільки можна буде заправити в бак.
До слова, мережі WOG та ОККО оголосили суворі обмеження: як купити пальне за новими правилами.