Щодня в Україні фіксуються все нові й нові випадки інсультів. Це дуже розповсюджене захворювання, тому потрібно знати його перші симптоми аби швидко надати домедичну допомогу до приїзду лікарів.

Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, що спричинює ушкодження тканин мозку і розлади його функцій. У МОЗ розповіли, як його розпізнати та нагати першу допомогу.

Фото: МОЗ
Фото: МОЗ

Симптоми інсульту:

- раптове оніміння чи асиметрія обличчя;
- раптове оніміння кінцівок з одного боку;
- погіршення зору;
- погіршення ходи;
- втрата рівноваги;
- зомління:
- раптовий інтенсивний головний біль.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Якщо ви розпізнали у людини ці симптоми, то одразу ж викликайте швидку допомогу. Якщо постраждалий у свідомості запропонуйте йому зайняте зручне положення з піднятою головою. Не давайте людині пити та їсти та наглядайте за нею до приїзду медиків.

Швидка допомога. Фото: скріншот youtube
Швидка допомога. Фото: скріншот youtube

Якщо постраждалий без свідомості обов'язково перевірте наявність дихання. Якщо людина дихає, то її потрібно перевернути у стабільне бокове положення. Наглядайте за постраждалим до приїзду медиків.

Якщо постраждалий не дихає, то одразу ж розпочніть серцево-легеневу реанімацію. Покладіть людину на спину, краще на тверду поверхню. Натискайте посередині грудної клітки накривши основу однієї долоні іншою. Глибина натискання повинна бути близько 5-6 сантиметрів, а частота натискань - 100-120 на хвилину. Продовжуйте серцево-легеневу реанімацію до приїзду медиків.

Фото: МОЗ
Фото: МОЗ

Нагадаємо, своєчасна мамографія підвищує шанси на одужання та рятує життя: як пройти обстеження безоплатно

Також Знай писав, як вагітним українкам, які виїхали закордон оформити лікарняний дистанційно: пояснення від МОЗ

Раніше Знай повідомляв, як українцям отримати безоплатну медичну допомогу закордоном: пояснення МОЗ