Українцям, які вимушено виїхали за кордон через війну розповіли, як отримати безоплатну медичну допомогу.

Про це розповіли у пресслужбі МОЗ України.

З 24 лютого понад 4 мільйони українців стали вимушеними переселенцями та покинули територію України. Громадяни виїжджали у різні країни, серед яких Польща, Німеччина, Франція, Чехія, Молдова та інші.

Франція

У Франції працює загальнообовʼязкова система медичного страхування. Українцям потрібно мати довідку про тимчасовий захист (APS). Протягом тижня документ, що підтверджує страхування, надходить на вказану заявником поштову адресу.

Прийом у лікаря, скріншот: YouTube
Прийом у лікаря, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Потім потрібно обрати сімейного лікаря та педіатра для дитини. Без направлення можна звернутися до сімейного лікаря, педіатра, стоматолога, гінеколога та окуліста. Також люди віком 16-25 років можуть звернутися без направлення до психіатра та нейропсихіатра. На решту лікарів, на аналізи, обстеження та ліки направлення/рецепт виписує сімейний лікар.

Словаччина

У Словаччині перелік безоплатних медичних послуг залежить від статусу особи, яка на них претендує. Оформлювати медичне страхування потрібно тільки в разі працевлаштування з доходом, не меншим 646 євро. У такому випадку страхування можна також оформити на неповнолітніх дітей.

Без направлення можна відвідати: психіатра, дерматовенеролога, офтальмолога (у разі призначення окулярів), звернення через 24 години після раптової зміни самопочуття, регулярного спостереження за пацієнтом із хронічним захворюванням та профілактичного амбулаторного лікування.

Польща

Українці мають право на безоплатну медичну допомогу на рівні з громадянами країни. Для того, щоб отримати медичну допомогу, потрібно мати наступні документи: закордонний паспорт громадянина України, в якому є позначка про перетин кордону не раніше 24 лютого 2022 року або документ, що підтверджує дату перетину польського кордону польськими службами.

Німеччина

Українці, які прибули до Німеччини мають доступ до безоплатних медичних послуг — для цього необхідно зв’язатися з відповідальним центром прибуття або контактним центром (Ankunftszentrum/Kontaktstelle) міста, в якому тимчасово проживаєте.

лікарі, фото Pxhere
лікарі, фото Pxhere

Для подальшого звернення до сімейних лікарів та лікарень потрібна медична страховка, з якою майже все лікування, включно з ліками, є безоплатним. Про таку страховку слід запитати у своєму центрі прибуття або контактному центрі.

Більш докладу інформацію про кожну країну можна дізнатися у верифікованій інформації від МОЗ.

Нагадаємо, переселенцям в Україні потрібно 600 тисяч квартир: скільки громадян отримають житло до кінця року

Раніше Знай писав, оцінка пошкодженого майна українців: як отримати відшкодування за втрачене житло

Також Знай повідомляв, українцям розповіли, як зміняться ціни на нерухомість після війни: все залежить від біженців