З початку травня 2022 року російська військова агресія в Україні посилилася, вперше за останній час. Звичайно, бої за Маріуполь не припинялися, але от ударів по Києву, західній частині України стало набагато менше, а тепер ракети посипалися знову.

Багато хто пов'язує це з шаленими бажаннями путіна захопити до 9 травня "хоч що-небудь" і таким чином серед українців сіється паніка. Однак, очевидно те, що ракетні удари відновилися, а значить частина українців знову віддасть перевагу виїхати закордон.

Українські біженці в Польщі. Фото: скрін youtube
Українські біженці в Польщі. Фото: скрін youtube

5 мільйонів українців були змушені тікати від війни за межі країни. Чисельність тих, хто виїхав за кордон щодня збільшується. Кожен рятує найцінніше – своє життя та життя дітей.

Проєкт на СТБ "Один за всіх" із його ведучим юристом Сергієм Костирою та всією командою повернулись до роботи, аби допомогти українцям та полегшити їхній виїзд та перебування за кордоном на час війни. У чому різниця статусів біженця та тимчасового захисту? Які документи важливо мати при собі під час в’їзду та виїзду? Які соціальні гарантії Європа надає українським переселенцям? З усім допоможуть розібратися ведучий та експерти проекту у воєнних спецвипусках "Один за всіх" на телеканалі СТБ!

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Сергій Костира, фото: пресслужба СТБ
Сергій Костира, фото: пресслужба СТБ

1. Перевірка документів на кордоні є обов’язковою. У героя випуску батька-одинака Сергія перевіряли паспорт, свідоцтво про шлюб, народження дитини та смерть дружини. Сергій підпадає під категорію чоловіків, які мають право виїжджати.

2. Наприкінці березня Кабмін оновив перелік осіб, які мають можливість виїхати з України:

  • чоловіки, на утриманні яких перебувають троє та більше дітей до 18 років

  • чоловіки, які самостійно виховують дитину до 18 років

  • чоловіки, які мають на утриманні дитину з інвалідністю віком до 18 років

  • чоловіки, які мають на утриманні дитину до 18 років із важкою хворобою, травмою, яка потребує паліативної допомоги

  • чоловіки, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною, батьками, які за висновком МСК потребують лікування

Біженці. Фото: скрін youtube
Біженці. Фото: скрін youtube

3. Зелена карта – міжнародний договір автоцивілки.

Цей вид страхування є обов’язковим у відношенні всіх транспортних засобів, які перетинають кордон України. Однак країни, які межують із кордонами України, пропускають на територію авто без наявності такої страховки. На кордоні є спеціальні пункти, де можна її отримати. На території Європи зелена карта є обов’язковою.

4. З проблемою щодо роботи стикаються мільйони переселенців. Кількість українців, які рятувались велика, а вакансій на ринку праці Європи не так багато.

Де шукати роботу в країні, до якої ви тимчасово поїхали?

  1. географічно запитати у волонтерів або в державних закладах міста, у якому ви перебуваєте

  2. групи в соціальних мережах, Viber канали

  3. форуми, де обмінюються інформацією

  4. українські сайти з працевлаштування (Robota.ua, Work.ua, OLX)

Перевагою є знання англійської чи мови країни, у яку поїхали.

Нагадаємо, що в "Укрпошті" з'явилися пересувні відділення, які доставлятимуть посилки та пенсії.

Раніше ми повідомляли, як вагітним українкам, які виїхали закордон оформити лікарняний дистанційно: пояснення від МОЗ.