У 2014 році в Україні почалася війна на Донбасі. З того часу громадян просили не використовувати салюти на свята і наша країна отримала багато людей, яких лякають гучні звуки.

24 лютого 2022 року росія розгорнула повномасштабну війну на території України, в результаті чого більша частина населення стала носієм страху гучних звуків. Тепер салюти, звуки барабанів і навіть грім вселяють неймовірний жах, навіть якщо ми знаходимося в цілях безпеки в мирній країні.

Наслідки війни в Україні. Фото: скрін youtube
Наслідки війни в Україні. Фото: скрін youtube

З понеділка по четвер у рубриці щоденного дайджесту "Все буде добре" – "Допомога психолога" – експерти телеканалу СТБ відповідають на актуальні питання українців під час війни. Звуки сирени, пострілів і вибухів закарбувалися в пам’яті українців назавжди. І ще довго всі ми будемо лякатися гучних звуків. Як впоратися з цим страхом – розповів експерт програми Андрій Жельветро.

Якщо ви перебуваєте в безпечному місці, але продовжуєте лякатися гучних звуків, вам треба навчитися, як правильно на них реагувати. Ось декілька рекомендацій від психолога:

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще
  • попросіть когось потренувати вас - несподівано плескати в долоні під час розмови або вмикати гучний звук на телефоні;

  • не переривайте дихання. Спробуйте розслабити плечі та озвучте, що саме ви почули. Контролюйте всі ці три спекти. Наприклад, ви чуєте хлопок – дихаєте, розслабляєтеся і кажете: "Це лише хлопок". Почувши різкі звуки пізніше, старайтеся поводитись так само;

  • повторіть тренування принаймні 3—5 разів. Тоді у вас з’явиться звичка подолання страху.

Учасником програми може стати будь-який глядач або глядачка з тих, хто відправить своє запитання психологам у спеціальний чатбот у телеграмі @STB_dopomoha_psykholoha_bot.

Нагадаємо, що психолог Андрій Жельветро розповів, як допомогти пенсіонеру адаптуватися в чужій країні.

Раніше ми повідомляли як українцю знайти роботу за кордоном: як почати і чого робити не слід, топ порад з виживання в Європі.