На початку квітня понад половина громадян України вже майже не мали заощаджень, тому для багатьох купівля автівки під час воєнного стану не на часі.

На початку війни українці масово купували будь-які автівки, які змогли б вивезти їх або на захід країни, або за кордон, передає "ЕП".

Сегмент вживаних авто


Через потребу в грошах українці масово продають свої автівки за низькою ціною. Це дало змогу не "просадити" ринок, однак все ж збільшилась кількість машин, які готові продати якнайшвидше та суттєво знизити ціни.

Автомобіль. Фото: скрін youtube
Автомобіль. Фото: скрін youtube

Що цікаво, істотного зниження цін не відбулося в жодному з цінових сегментів і зараз графіки вартості показують стабільність. Вже зараз Google-запити показують, що попит росте — наприклад, на AUTO.RIA збільшення на +5−10 тис. пропозицій щодня.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Щодо переоформлення, то наразі проблем немає, адже з 31 березня сервісні центри МВС відновили укладення договорів купівлі-продажу та перереєстрацію вживаних транспортних засобів.

Нові авто: продажі впали в 16,5 разів


Якщо з автівками з пробігом все доволі оптимістично, то з продажем нових все складніше. Як повідомляє Укравтопром, порівнюючи з березнем 2021 року, продажі впали у 16,5 разів.

Автомобіль. Фото: скрін youtube
Автомобіль. Фото: скрін youtube

Найбільшу кількість реєстрацій у березні отримали автомобілі марки Renault — 108 од. На другому місці — Toyota, у заліку якої 88 нових автомобілів. Третій результат у Skoda — 37 машин.

Крім цього, прямою перешкодою для купівлі нового авто є вкрай обмежений асортимент. Якщо зараз автосалони і відновлюють продажі, то здебільшого на те, що залишилось до війни. З купівлею нових авто були перешкоди й з тим, що їх неможливо було зареєструвати у МВС, сервісні центри запрацювали з 16 березня у безпечних регіонах.

Наразі українці почали завозити автівки з-за кордону для безкоштовного розмитнення. Вже ввезено понад 20 тис. од. Поки що це не особливо сильно впливає на авторинок, через відносно невелику їх кількість у співвідношенні. Однак, влада планує припинити процедуру, через зловживання нею та створення проблем із логістикою більш потрібних товарів для країни.

Зараз можна очікувати на поступове відновлення попиту на вторинному ринку і чекати на поновлення постачання нових автівок.

Нагадаємо, продаж та реєстрація авто: у Кабміні розповіли, як працюватиме механізм під час воєнного стану

Раніше Знай писав, АТ "Укргазвидобування" в умовах війни підриває паливний ринок і маніпулює цінами на бензин, – експерт

Також Знай повідомляв, ціни на АЗС в Україні "обвалилися" в порівнянні з березнем: скільки коштує дизель, газ та бензин на початку квітня