Стало відомо про те, що буде в Україні з ринком нерухомості після війни. Ціни на квартирі зростуть у кілька разів, однак, ситуацію можуть змінити біженці.

Про це розповів аналітик ринку нерухомості Михайло Артюхов.

В Україні незабаром може зрости кількість пропозиції житла на вторинному ринку. І станеться це в тому випадку, якщо біженці, що остаточно покинули свій будинок і не збираються туди повертатися, зважаться на продаж будинку або квартири.

Нерухомість, скріншот: Youtube
Нерухомість, скріншот: Youtube

В такому випадку стрімкого зростання цін після війни не трапиться, адже всім буде предостатньо житла.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Далі Михайло Артюхов зазначив, що забудовникам потрібно буде дуже багато часу на те, щоб відновити колишні темпи роботи. У зв'язку з цим частка «первинки» в Україні складе всього 20% від усього житла, тоді як до початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну даний показник доходив до 60%. Виходить, що нового житла буде недостатньо.

нерухомість, скріншот з відео
нерухомість, скріншот з відео

Ціну на нерухомість в Україні після війни буде встановлювати сегмент "вторинки", і якщо раптом станеться так, що величезна кількість біженців приймуть рішення продати свої квартири, то кількість пропозицій на вторинному ринку зросте в кілька разів. Це може утримати ціну.

"Такого масового будівництва, яке було в київських мікрорайонах Оболонь, Позняки і Осокорки, коли в рік будувалося по 20 млн квадратних метрів житла, Я не очікую. Тому відновлення "первинки" буде повільним", – говорить Артюхов.

Київ, фото: Знай.ua
Київ, фото: Знай.ua

Як тільки війна припиниться, через 3 місяці житло буде поступово дорожчати на 1%. В результаті за рік вийде 12%.

Нагадаємо, що травневі свята в Україні: стало відомо, як працюватимуть банки

Раніше повідомлялося, що українцям розповіли, як змінилися ціни на продукти наприкінці квітня: повний список

Також, українцям розповіли, якими будуть ціни на овочі вже в травні: до дефіциту чого варто бути готовими