Від початку повномасштабної війни в Україні, яку розв'язала росія, ціни на експортовану соняшникову олію зросли на майже 40%.

Так, стало відомо, що бутильована рафінована соняшникова олія, яка експортується з України, подорожчала в середньому на 33−39% від початку російської військової агресії. Зараз її ціна становить $2−2,25/л, передає агентство АПК-Інформ.

Соняшникова олія. Фото: Today.ua
Соняшникова олія. Фото: Today.ua
Соняшникова олія. Фото: Today.ua

Зазначається, що такий ріст ціни спричинений зменшенням пропозиції внаслідок повної зупинки діяльності або суттєвого скорочення обсягів виробництва через російське військове вторгнення та часткову окупацію територій України.

З початку російського вторгнення попит на українську олію досить високий. Це пов'язано блокадою росією українських морських портів, завдяки яким проводився експорт олії та іншої сільгосппродукції. Зараз через перевантажену залізничну логістику відбуваються затримки постачання олії на зовнішні ринки, це також вплинуло на зростання її ціни.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Соняшникова олія в Україні, скріншот: Youtube
Соняшникова олія в Україні, скріншот: Youtube

Загальний експорт олії в 2020/2021 маркетинговому році ( МР, вересень-серпень) з України становив 5,28 млн тонн, що на 21% показників 2019/2020 МР.

Нагадаємо, Україні загрожує дефіцит овочів: чого можемо не побачити на прилавках цього року.

Раніше портал Знай писав, слідом за сосисками "байрактарчики" в українських магазинах з'явився "анти-російський" сир: "Патріотичний креатив".

Також портал Знай повідомляв, в Україні на 25% подешевшала популярна ягода, суттєве зниження ціни на цей продукт експерти пояснюють двома причинами.