Вважається, що Страсна п'ятниця - це час печалі і жалоби для всього православного світу. У Святому Письмі указно, що саме в цей день відбулися суд і хресна кара Христа.

Це день розп'яття Христа, зняття його з хреста, а також його поховання. Однак важливо знати, що саме в цей день Юда в результаті розкаявся. Він повернув монети, які йому дали за зраду. У той же час церковнослужителі відзначають, що це каяття було не зовсім правильним, оскільки Юда не хотів виправитися. Йому потрібно було попросити вибачення у Христа, тоді б він його отримав.


Що не можна робити в Страсну п'ятницю


У цей день забороняються галасливі свята і будь-яка фізична праця. Лопати і граблі в руки брати не варто, тому що в цей день краще землю нічим проколювати.

Страсна п'ятниця
Страсна п'ятниця / Pixabay

Краще провести цей день максимально смиренно, відвідати службу в храмі, подумати про свої гріхи і про життя, просити про прощення гріхів. Також не варто лаятися і з'ясовувати стосунки, звинувачувати людей в чому-небудь.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

П'ятниця є найсуворішим днем Страсного тижня Великого посту. Віруючим варто утриматися від будь-якої їжі до виносу в храмах Туринської Плащаниці. Тобто з ранку і до 15:00 потрібно повністю відмовитися від їжі.

Що слід робити в Страсну п'ятницю


Це страшний день, в який люди моляться, сумують і просять Господа про прощення. Також і кожен може попросити вибачення за свої гріхи, адже будь-який з нас гідний вибачення в цей великий день, якщо щиро його попросить.

Страсна п'ятниця
Страсна п'ятниця

У цей день прийнято відвідати службу, а після неї освятити срібну каблучку. Вона послужить оберегом від різних нещасть і допоможе зберегти здоров'я.

Після служби в храмі потрібно принести додому 12 палаючих свічок, яким не можна давати догоріти до кінця. Тоді вони принесуть в будинок, де будуть зберігатися, достаток і благополуччя.

Прикмети Страсної п'ятниці


Якщо погода в цей день тепла і ясна, то до кінця весни будуе сонячно. Якщо на Страсну п'ятницю дощ, то весна будуть пізньою і холодною. Якщо на вулиці похмуро, то влітку в городі виросте багато трави. Якщо світить яскраво сонце, то буде великий урожай.

Нагадавши, чистий Четвер 2022: чому не можна лінуватися в цей день і що зробити щоб розбагатіти

Раніше Знай писав, день пам'яті мучениці Акіліни і преподобного Георгія: народні прикмети і заборони

Також Знай повідомляв, сильна молитва в Страсний понеділок: Як правильно почати останній тиждень перед Великоднем