Війна – це завжди ще й соціальне потрясіння для країни. В Україні безліч людей раптом втратили робоче місце, а зарплати значно зменшились. Безробіття зростає, і актуальним стало питання соціальних гарантій для громадян.

Як оформити статус безробітного?

Подати заявку на отримання статусу безробітного може онлайн громадянин у віці від 15 до 70 років, який залишився без заробітку через відсутність роботи, однак готовий та здатний працювати. Здійснити подачу заявки можна хоч у центрі зайнятості, хоч онлайн через додаток "Дія". В другому випадку крім паспорта громадянина України та реєстраційного номера облікової картки платника податків знадобиться електронний підпис.

Безробіття, кадр з відео
Безробіття, кадр з відео

Кому і скільки призначать:

Популярні новини зараз
Борги з комуналки призведуть до арешту: як зрозуміти критичну точку З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Допомогу по безробіттю надають громадянам України зі статусом безробітного і призначають в центрі зайнятості з восьмого дня після реєстрації безробітного за особистою заявою.

Розмір допомоги визначається в залежності від страхового стажу та попередньої зарплати, або ж за довідкою про зарплату від попереднього роботодавця.

Така допомога виплачується не рідше, ніж двічі на місяць.

Безробіття, фото Знай.ua
Безробіття, фото Знай.ua

Разом із тим, допомогу по безробіттю не надають особам без страхового стажу.

Однак це не поширюється на:

  • молодь, яка закінчила або припинила навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби і яка потребує сприяння у працевлаштуванні на перше робоче місце у разі реєстрації в установленому порядку відповідних осіб як безробітних;
  • внутрішньо переміщених осіб без документів, необхідних для надання статусу безробітного. Їм допомога по безробіттю призначається у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття, поки не буде отримано необхідних документів.

Якщо центри зайнятості через воєнні дії не в стані забезпечити фінансування, гроші буде перераховувати Ощадбанк.

Знай.ua писав, що українським біженцям розповіли про особливості життя в Німеччині: середні витрати, зарплати і оренда житла

Також Польща масово виманює заробітчан з України "солодкими" пропозиціями

Крім того, ринок праці та війна: кожен другий українець залишився без роботи.