Велике свято Благовіщення Пресвятої Богородиці українці щороку відзначають 7 квітня. Саме з цим днем пов'язано багато прикмет, зокрема й на погоду, у які наші предки вірили здавна.

Як нагадує церква, цього дня Богородиця отримала благу вістку від архангела Гавриїла. Небесний посланець сповістив їй, що вона народить Божого Сина - Різдво згідно з церковним календарем в Україні святкуємо 7 січня.

Свято Благовіщення, скріншот: YouTube
Свято Благовіщення, скріншот: YouTube

Проте, наші предки віками у цей день спостерігали за природою, щоб передбачити якою буде погода не лише найближчим часом, але й протягом наступного року.

Зокрема, вони вірили у такі прикмети:

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще
  • Якщо ластівки ще не прилетіли, то навесні буде холодно.
  • Тепла ніч сьогодні обіцяє погожу весну.
  • Ранковий туман обіцяє велике повноводдя на річках.
  • Безхмарне блакитне небо - до грозового літа.
  • Дощ на Благовіщення - до хорошого врожаю зерна і грибів.
  • Гроза 7 квітня - до жаркого літа і врожаю горіхів.

весна, фото: pixabay
весна, фото: pixabay

Існують і певні заборони у цей день. Наприклад, 7 квітня строго не можна копати землю і забивати в неї кілки й стовпи. Недотримання цього правила грозить неврожаєм.

Також під забороною будь-яка робота по дому і в городі. То ж займатися пранням чи й навіть рукоділлям не варто. Крім того, жінкам не радять стригти волосся, а також надягати новий одяг. Кажуть, що у цьому разі він швидко зіпсується.

Благовіщення: джерело: відео з YouTube
Благовіщення: джерело: відео з YouTube

Раніше Знай писав, важливі заборони та традиції на Благовіщення 7 квітня: краще забути про сварки і роботу. Благовіщення Пресвятої Богородиці - одне з великих свят в церковному календарі

Також ми писали, погода на Благовіщення подарує українцям багато сонечка і тепла: "Вказує на перемогу". Погода на Благовіщення буде сонячною та без опадів

Нагадаємо, як вигнати ворога з української землі: глава УГКЦ Блаженніший Святослав вказав правильний шлях