Великий піст є особливим часом в житті Церкви і людей. Адже це час більш тривалої молитви, обмеження себе у всіх сферах життя, час уважного ставлення до свого духовного стану.

У 2022 році період посту припав на дуже важкий час війни проти путіна і росії. Це 7 березня - 23 квітня.

Як правильно провести Великий піст і не перетворити його в півтора місяці важкої і безглуздої дієти пояснив "Правмір" опублікувавши 10 важливих правил.

Десять головних правил Великого посту:

1. Радіти. Не потрібно постійно переживати, як я проведу пост і як зможу прожити без того чи іншого. Тут важливо повірити і постійно пам'ятати про Бога.

2. Невпинно молитися. Молитві варто приділити трохи більше часу, ніж виходить зазвичай. В дорозі послухати або почитати Псалтир. З численними великопісними спокусами корисно боротися саме молитвою.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

3. Храмова молитва. Відпочити від щоденної суєти допоможе храм. Варто перед або після роботи зайти хоча б на частину служби — це налаштує на позитивний лад.

Великдень, фото: Unian
Великдень, фото: Unian

4. Покаяння. Саме для покаяння нам і потрібен час Чотиридесятниці. Якщо не збираєшся каятися, не варто починати і постити, це буде марною тратою здоров'я.

5. Слідкуйте за здоров'ям. Якщо під час посту виникають проблеми із самопочуттям, ступінь утримання слід негайно обговорити з духівником. Про піст не може йти мови, якщо у людини є хвороби, пов'язані зі шлунком або обміном речовин.

6. Дивіться до себе в тарілку. Не варто враховувати поведінку і харчування інших під час Великого посту. По-перше, ви не знаєте особливостей роботи їх організму. По-друге, це справа виключно тієї іншої людини.

7. Не думайте про їжу. Адже Великий піст тільки в найменшій мірі про зміну режиму харчування. За Великий піст прийнято прочитувати цілком Євангеліє. Також в цей період в храмах щодня читається Старий Завіт. Небезкорисно буде почитати святих отців.

Великий піст, кадр з відео
Великий піст, кадр з відео

8. Поспішайте робити добро. Як відзначають священнослужителі, добре б поєднувати зменшення інтересу до вмісту чужих тарілок зі збільшенням уваги до ближніх в цілому. Тобто зосередження на власному духовному стані не повинно перетворюватися в байдужість до оточуючих. Варто виховувати в собі любов до Бога і любов до ближніх.

9. Людинолюбство без людиноугодності. Добре ставлення до ближніх іноді обертається до нас найнеприємнішою стороною: людиноугодністю. Насправді ніякого хорошого ставлення тут немає. Зате є власна слабохарактерність і залежність від чужої думки.

10. Йти за Христом. Потрібно пам'ятати, заради чого існує цей період. Це перш за все час зосередженого очікування Світлого Христового Воскресіння.

великий піст
великий піст

Нагадаємо про Акафіст до Святого Архістратига Михаїла: могутня молитва Про захист від ворогів.

Раніше ми повідомляли про молитву за мир і спокій в Україні, яку почує Господь: "Ти один милостивий і сильний".