Українцям, які намагаються втекти від війни за кордон, пояснили, чи варто просити надання статусу біженця, і чим це може бути незручно. Пояснення щодо нюансів надала волонтер Віктория Зима.

«Почніть правильно розуміти слово "біженство"! Це не означає, що ви приїдете і вам відразу дадуть паспорт, дозвіл на проживання і т.д. Біженство має на увазі "Ви біженець, шукаєте захисту, безпечне місце". Ось тільки це Ви й отримаєте. Довести Факт біженства та отримати вже сам статус, на жаль, дуже і дуже складно. Можна це зробити швидко і з гарантією тільки якщо прямо по вашому дому був обстріл, що загрожує саме вашому життю! На жаль... Статус біженства ОБМЕЖУЄ ПОВНІСТТЮ ВАШЕ НОРМАЛЬНЕ ЖИТТЯ!!!», - попередила автор тексту.

Вона пояснила, що людина, яка вважається біженцем, не зможе повернутися додому в Україну навіть через місяць\два\три\рік\два і тд.

«Яякщо ж Ви порушите це правило, Вам анулюють статус і так само буде вважатися, що Ви обдурили\скористалися Польщею (чи іншою країною) Але й у майбутньому можете забути про відвідання країн ЄС», - пояснює Зима.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Через це вона «вкрай не рекомендує» називатися біженцем на кордоні, оскільки наразі можна його перетнути без візи, без запрошення на роботу, без закордонного паспорту.

Як альтернативу біженству пропонують приїжджати, жити, працювати.

Єдиний нюанс, якщо українець не має закордонного паспорта, потрібно протягом 14-ти днів з'явиться в консульство і вже в місті, в якому він зупинився, замовити закордонний паспорт.

Українські біженці на кордоні Польщі. Фото: АР
Українські біженці на кордоні Польщі. Фото: АР

Волонтер також зазначила, що українці по всьому світу стали дуже згуртованими і готові безкоштовно допомагати один одному: відвезти до обраного міста, нагодувати, заселити на деякий час.

«А далі - вже берете в свої руки своє нове життя і живете повноцінним життям, без обмежень за фактом біженства», - додала автор допису.

Нагадаємо, що Борис Джонсон закликав терміново зібрати Раду Безпеки ООН після обстрілу росіянами Запорізької АЕС.

Портал "Zhaj" повідомляв, що в Азові створено перший підрозділ з іноземних добровольців.

Крім того, біженцям з України дозволили жити цілих 3 роки: на яких умовах.