Уже понад тиждень триває повномаштабна війна Росії проти України. Окупанти ведуть бої неподалік ядерних об’єктів. Зокрема цієї ночі обстріляли Запорізьку АЕС в Енергодарі, почалася пожежа. Такі дії російських загарбників можуть призвести до витоку радіації у природнє середовище та опромінення населення, як в Україні, так і за кордоном.

У зв’язку з цим сімейний лікар Михайло Цюрак у своєму Instagram опублікував кілька порад, як мінімізувати ризики впливу радіації на організм.

По-перше, уважно слухайте і читайте офіційні джерела або перевірені ЗМІ, які можуть повідомити про наявність та рівень радіаційного зараження.

Менше часу перебувайте на вулиці. Вікна та двері в будинку (квартирі) мають бути щільно зачиненими.

Якщо є така можливість, то краще знаходитися у бетонних, кам’яних чи цегляних будівлях. Пам’ятайте, що дерев’яні споруди легко попускають радіацію всередину.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Пийте воду з водопроводу або попередньо заготовлену у пляшках. Не їжте продукти, які зберігалися на відкритому повітрі.

Регулярно проводьте вологе прибирання будинку. Важливо використовувати миючі засоби.

На вулиці носіть захисну маску, щоб не вдихати радіонуклідний пил.

Розпочніть йодну профілактику, приймаючи спеціальні препарати в формі таблеток. Ні в якому разі не використовуйте з цією метою спиртовий розчин йоду. Так, якщо помилитеся з дозою, ви можете викликати опік слизової шлунку та навіть отруєння організму.

Заходи протирадіаційної безпеки. Скріншот: Instagram/ mtsiurak

Нагадаємо, що майданчик Запорізької АЕС захоплено військами РФ.

Читайте також, що загарбники на ЧАЕС потерпають від радіації.