У Міністерстві охорони здоров'я дали рекомендації українцям щодо надання домедичної допомоги в умовах воєнного стану. Про це йдеться в повідомленні пресслужби відомства в facebook.

Так, в Міністерстві попередили, що надавати допомогу варто тільки в тому випадку, якщо це безпечно для вас. Найкраще перемістити потерпілого в безпечне місце, якщо таке є.

Українці. Фото: скріншот youtube
Українці. Фото: скріншот youtube

"Надайте допомогу тільки за умови, що це безпечно для вас. Власна безпека-пріоритет. Для цього огляньте місце події і переконайтеся, що вам нічого не загрожує. Якщо є можливість, переміщення потерпілого в більш безпечне місце", - йдеться в повідомленні.

Дуже важливо оцінити стан потерпілого, зокрема нормальне чи у нього дихання.

Популярні новини зараз
Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

"Оцініть його стан. Перевірте, чи дихає він у свідомості. Можна звернутися до людини з питанням, щоб визначити в свідомості. Не натискайте на частини тіла пораненого, щоб визначити його стан. Нормальне дихання - це не менше 2-3 видихів за період часу, коли ви можете вголос порахувати від 501 до 510 (10 сек). Видихом вважається - підйом і опускання живота. Якщо потерпілий у свідомості, то необхідності перевіряти пульс і дихання відразу немає", - розповіли в МОЗ.

Дотримуючись подальших рекомендацій потрібно звернеться до медиків і зупинити кровотечу.

"Зверніться за номером "103" для виклику бригади екстреної медичної допомоги. Якщо необхідно, то зверніться в інші екстрені служби (поліція, ДСНС). Зупиніть критичні (артеріальні або венозні) кровотечі. Для цього використовуйте кровоспинний джгут, турнікет або тугу пов'язку. Накладайте кровоспинний джгут / турнікет максимально вище за місцем кровотечі на кінцівки потерпілого. Правильно накладений кровоспинний джуг/турнікет передбачає, що кровотечу зупинено. Також необхідно зафіксувати час його накладення. При відсутності коштів для зупинки кровотечі, тисніть на рану. Важливо: не переставайте тиснути на рану до приїзду медиків або накладення кровоспинного джгута/турнікета. Залежно від виду кровотечі зупинка тиску на рану може стати смертельною для людини", - написали у відомстві.

Після цього потрібно забезпечити прохідність дихальних шляхів якщо у потерпілого в роті є сторонні предмети або блювотні маси, то їх потрібно прибрати. Тримати потерпілого потрібно в стабільному бічному положенні до приїзду медиків.

Раніше Знай писав, аптечка на випадок надзвичайної ситуації: що потрібно обов'язково покласти, поради від МОЗ.

Також ми писали, МОЗ отримає ліки, здатні врятувати тисячі українців з груп ризику.

Нагадаємо, у МОЗ розвіяли міфи про вакцинацію: розповіли про викидні після Pfizer і зняття обмежень