Сьогодні, 22 лютого 2022 року, відійшов у засвіти легендарний Іван Дзюба - український літературний критик, громадський діяч, дисидент радянських часів, Герой України, академік НАН України, другий Міністр культури України, голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Про його смерть стало відомо з повідомлення політичного і громадського діяча Миколи Жулинського, передає «Радіо Свобода».

За його словами, життя 90-річного Івана Дзюби завершилося вранці у вівторок, 22 лютого. Він помер уві сні.

Фото: Іван Дзюба, «Радіо Свобода»
Фото: Іван Дзюба, «Радіо Свобода»

"Відійшла за межі цього земного світу унікальна людина Іван Дзюба. Одне ім’я вже говорить багато. Багато – бо це один із лідерів національно, духовного відродження другої половини ХХ і початку ХХІ століття", – наголосив Жулинський.

Популярні новини зараз
Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Фото: Іван Дзюба, матеріали справи
Фото: Іван Дзюба, матеріали справи

Додамо, що Іван Дзюба був уродженцем Донбасу, народився під Волновахою в 1931 році. Дивом вижив під час Голодомору, до 17 років говорив російською і українською, потім усвідомив свою національну приналежність. Саме за проукраїнську риторику його переслідували в СРСР. Пережив арешти, ув’язнення, проте не покинув писати.

«Історія випробовує нас на здатність бути собою», - стверджував Дзюба.

Нагадаємо, що помер легендарний український легкоатлет Володимир Голубничий: підкорив п'ять олімпіад

Раніше повідомлялося, що помер боксер Володимир Вірчис, ЗМІ припускають самогубство: вийшов з дому і не повернувся.

Раніше повідомлялося, що помер останній онук Івана Франка Роланд, колеги сумують: "світла пам'ять про добру людину"