Загальнодоступному астрономічному проекту Virtual Telescope вдалося зробити знімки ракети-носія SpaceX Falcon 9, яка рухається по курсу зіткнення з Місяцем.

Відповідний пост оприлюднили на порталі «Daily Star»

Підприємство Ілона Маска SpaceX уклало контракт на доставку наступного покоління місячних дослідників НАСА на місяць, коли через два роки почнуться місії Artemis з екіпажем.

Але одна частина обладнання SpaceX впаде на місяць трохи раніше. Очікується, що 4 березня верхній ступінь ракети SpaceX Falcon 9 вріжеться в місячну поверхню.

Астрономічному проекту з відкритим вихідним кодом вдалося побачити ракету, що прямує до кінцевого пункту призначення.

Популярні новини зараз
Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього
Показати ще

Хоча Маск пишається тим, що розробив багаторазові ракетні прискорювачі, верхні ступені ракет зазвичай вважаються одноразовими.

Хоча вони, як правило, дозволяють спалювати при вході в атмосферу, ракета-носій, на борту якої була кліматична обсерваторія глибокого космосу (DSCOVR), була занадто далеко від Землі, щоб повернутися до того часу, коли вона завершила свою місію.

Ракета
Ракета

Таким чином, останні сім років він залишався на розпадається орбіті між Землею і Місяцем. І подорож закінчується в наступному місяці на зворотному боці Місяця.

Джанлуке масі, засновнику загальнодоступного астрономічного проекту Virtual Telescope, вдалося зробити знімок приреченого верхнього ступеня Falcon 9 за допомогою однієї 60-секундної експозиції, віддалено зробленої за допомогою 17-дюймового телескопа PlaneWave в Римі.

Коли Джанлука зробив знімок, ракета-носій DSCOVR перебувала на відстані близько 190 000 миль, приблизно на півдорозі до Місяця.

"Існували дуже сильні світлові та місячні перешкоди, і захоплення DSCOVR було досить складним", - сказав він у заяві.

"Ми також помітили, що ракета-носій обертається швидко (період близько 10 секунд), демонструючи дуже помітні коливання яскравості".

Тепер очікується, що ракета вріжеться у зворотний бік місяця приблизно в обідній час 4 березня. Хоча її не можна буде побачити безпосередньо з землі, проект "Віртуальний телескоп" планує запропонувати пару прямих веб-трансляцій для відстеження цієї події.

Нагадаємо, що у мережі повідомили, що роботи Ілона Маска можуть замінити робітників.