За проголосувало 352 нардепи

Одним з головних питань сьогоднішнього пленарного засідання Парламенту став законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства" № 4668. Він передбачає низку "бонусів" для тисяч громадян – це не лише збільшення розміру держвиплат, а й достроковий вихід на пенсію та обов’язкову щорічну індексацію. Кому пощастить та за яких умов можна буде потрапити до категорії пенсіонерів достроково, дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Нові пенсії і "форс-мажори" на роботі – хто отримає?

Даний проект Закону передбачає гарантовану індексацію пенсій – здійснюватиметься вона 1 березня.

Також серед важливих змін і підвищення мінімального розміру держвиплат до 5 025 грн.

"Сьогодні ми запровадили обов’язкову індексацію пенсій – щороку 1 березня. Зокрема, для військовослужбовців, держслужбовців та науковців, а також збільшить пенсії для осіб з інвалідністю внаслідок війни: мінімум для I групи – 5 025 грн, II – 4 610 грн, III групи – 4 396 грн", - зазначає голова підкомітету з питань Регламенту Верховної Ради Павло Фролов.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів
Показати ще

Пенсіонери, фото: Unian
Пенсіонери, фото: Unian

До списку громадян, яким пенсії призначатимуть достроково є матері (батьки дітей, хворих на тяжке, рідкісне захворювання, яким не встановлено інвалідність.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Чимало українців підпаде і під ще одну категорію. На дострокову пенсію можна буде піти за 1,5 роки до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано зв’язку із змінами в організації виробництва.

Цей перелік включає низку умов:

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Старт у 2022 році – виділять мільйони

Згідно з положеннями документу, набрання чинності пропонується з 1 січня 2022 року.

Орієнтовні додаткові видатки з держбюджету складатимуть 7,2 млн грн на рік.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Однак, остаточна сума буде визначена дещо пізніше.

"Додаткові видатки, необхідні для індексації пенсій будуть уточнені після визначення порядку індексації та коефіцієнту збільшення пенсій", - йдеться у Пояснювальній записці № 4668.

Кабмін, Денис Шмигаль - фото Кабінету Міністрів України
Кабмін, Денис Шмигаль - фото Кабінету Міністрів України

Тож про подальший розвиток подій та нові законодавчі ініціативи Парламенту читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про скандальну відставку міністра освіти Сергія Шкарлета: "розбірки" в Раді і заява до поліції – спливли нові деталі.