"Запуск" смачного свята планується у 2022 році

Останній робочий тиждень Верховної Ради позначився чисельними "глюками" системи голосування та високим рівнем захворюваності на коронавірус в Апараті Парламенту. Та все ж робота триває – днями одразу кілька цікавих законопроектів отримали "Так" в усіх профільних Комітетах Парламенту і вже готуються до розгляду в сесійній залі. Серед них - і нове "смачне" державне свято. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Фестиваль їжі - фото Гречка
Фестиваль їжі - фото Гречка

Смачне свято: фести борщу і спадщина ЮНЕСКО

Також незабаром до сесійної зали має потрапити цікава законодавча ініціатива.

Профільний Комітет гуманітарної та інформаційної політики підтримав № 6361 – проект "Постанови про встановлення Дня українського борщу".

Постанова - скріншот
Постанова - скріншот

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

"Це – не просто страва. Борщ давно став предметом дискусій, а за питанням "ЧИЙ борщ?" можна досить чітко ідентифікувати і політичні погляди людини. На тлі російського військового напастя може здатися, начебто це питання не на часі. Але ж інформаційна війна тривала раніше і продовжується досі – і українська національна страва є одним з її інструментів. Тепер йдемо в сесійну залу – борщ український і крапка", - наголошує ініціатор № 6361 народний депутат Ярослав Юрчишин.

Ярослав Юрчишин - фото goloszmin.org
Ярослав Юрчишин - фото goloszmin.org

Відзначатиметься День борщу у кожну другу суботу вересня. Та, окрім появи нового свята, в Україні впровадять і цілий комплекс заходів на державному рівні:

  • щорічне проведення заходів, фестивалів та змагань із приготування традиційного українського борщу у всіх регіонах України;
  • проведення у навчальних закладах, закладах культури та харчування тематичних заходів, лекцій, дискусій про феномен українського борщу, його культурологічну складову.

Постанова - скріншот
Постанова - скріншот

"Дана Постанова – ще один важливий крок до того, аби кожна друга субота вересня в нашій країні перетворилася на національне свято. Ідея в тому, щоб ми в осінній день могли під класний привід і почастувати одне одного суто українською стравою – як вдома, так і на фестивалях", - зазначає нардеп Ярослав Юрчишин.

Борщ - фото з Фейсбук
Борщ - фото з Фейсбук

А контроль же за виконанням "смачної" ініціативи буде покладено на членів Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

"У 2021 році МЗС України подало номінаційне досьє "Культура приготування українського борщу" для включення до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. А за недавнім рейтингом видання СNN, саме український борщ потрапив у список 20 найкращих супів у світі", - підкреслюють у профільному Комітеті Верховної Ради.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

У разі її затвердження № 6361, Постанова набирає чинності з дня наступного за днем її опублікування – а це означає, що у 2022-му ми вже відзначатимемо День українського борщу.

Ми і надалі слідкуватимемо за новими законодавчими ініціативами Парламенту, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.