Найгірший результат – у виробника з Київської області

Стрімке зростання вартості продуктових товарів на полицях супермаркетів і ринках став справжнім шоком для тисяч українців. І вершкове масло займає лідируючу позицію у цьому списку – його ціна сьогодні сягає 35-65 грн за 200 г. Та чи, дійсно, ми купуємо молочний продукт за ці гроші? Результати проведеного днями лабораторного аналізу виявилися невтішними – під виглядом масла сьогодні легко можна купити "обманку". Не обійшлося і без неочікуваних "сюрпризів" – як виявилося, найгірші зразки як раз отримали дозвіл від профільної держстуктури. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Вершкове масло - скріншот
Вершкове масло - скріншот

Новий "антирекорд" – хто у списку

Оцінювали масло різних виробників – на аналіз відправилися 10 зразків, придбаних у продуктових точках Києва.

Вершкове масло - скріншот
Вершкове масло - скріншот

"Разом з Українською лабораторією якості та безпеки продукції АПК ми перевірили вершкове масло, вартістю до 40 грн за 200-грамовий брикет. Результати невтішні – 40 % зразків виявилися підробкою і за складом не мають нічого спільного зі справжнім. Це – антирекорд, такої кількості підробок ще ніколи не було", - повідомляє Знай.ua виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Максим Несміянов
Максим Несміянов

"Псевдо-маслом" виявилися 3 зразка виробника з Київської області – воно продається і на прилавках сусідніх областей.

"Одним із заводів, що постачає підробку киянам, Київській і сусіднім областям, є завод Тараща – його начебто прикрила поліція ще 6 місяців тому, але масло все одно виготовляють. Ми їх товар-підробку теж купили. Як нам вдалося з'ясувати, вони купують у виробника "Щедро" маслозамінник, тож від масла тут лише смак", - зазначає Максим Несміянов.

При цьому, як підкреслює експерт, впізнати і запам'ятати це "липове" масло досить складно – вони змінюють упаковку. І на сьогодні їх існує вже 3-4 різновиди.

Масло с заводу - фото agro-ukraine
Масло с заводу - фото agro-ukraine

Натуральні "переможці": результати

6 зразків, за результатами експертизи, виявилися натуральними – вони виготовлені з вершкового молока. 2 з них були придбані на ринку, а 4 в різних супермаркетах.

Вершкове масло - скріншот
Вершкове масло - скріншот

Причому, в процесі лабораторної перевірки сплив цікавий факт.

"Як не дивно, всі ці зразки підробленого масла пропустили державні контролюючі органи – вони були придбані на ринку, який контролює Держпродспоживслужба. Все справжнє масло в цьому ціновому сегменті – це "селянське" з жирністю у 73 %", - розповідає Знай.ua виконавчий директор Союзу споживачів України.

Вершкове масло - скріншот
Вершкове масло - скріншот

Варто додати, в порівнянні із минулим роком, суттєво змінилися і ціни.

"Купити масло екстра-класу, жирність якого по ДСТУ складає 80-85 %, за таку ціну вже неможливо. Якщо брати кращі зразки, придбані нами на ринку, то вартість тут, в середньому, складає 50 грн за 200 г", - підкреслює Максим Несміянов.

Чому у супермаркетах різна ціна на однакові продукти, скріншот
Чому у супермаркетах різна ціна на однакові продукти, скріншот

Як відзначив експерт, в Києві справжнього масла на ринку до 40 грн сьогодні немає, а в супермаркеті – нижче, ніж 35 грн, теж не знайти.

Ми і надалі слідкуватимемо за ситуацією на продовольчому ринку, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.