Українці найчастіше помирають від серцевих захворювань, і зокрема від інфаркту. Тому важливо знати, його перші симптоми, щоб вчасно надати медичну допомогу.

Голова Всеукраїнського Союзу парамедиків Ярослав Вус розповів, які симптоми можуть вказувати на розвиток інфаркту і як надати першу допомогу, передає "Сlutch".

Інфаркт міокарда - стан, при якому через кисневе голодування відмирають клітини серцевого м'яза. Він є гострою стадією ішемічної хвороби серця, до того ж нерідко стає причиною смерті.

Голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус, фото "Сlutch"
Голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус, фото "Сlutch"

"Розпізнати інфаркт дуже просто: болі завжди мають стискальний характер, або пекучий. Вони строго за грудиною, посередині. Віддають іноді в ліву руку, іноді - в нижню щелепу або лопатку. Проблема в тому, що бувають випадки, коли люди плутають інфаркт з панкреатитом. Особливо в періоди свят, коли людина поїла-випила і думає, що порушила свою дієту", — розповів лікар.

Популярні новини зараз
Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

За словами Ярослава Вуса симптомами інфаркту можуть бути блідість, сильне потовиділення, а також губи можуть почати синіти.


Якщо ви помітили у себе або когось із рідних подібні симптоми необхідно:

1. зателефонувати в швидку допомогу і повідомити, що це інфаркт і назвати симптоми, які ви побачили;

2. якщо у людини болить за грудиною вона починає себе накручувати. Через це виділяється адреналін і серце б'ється частіше, тому важливо заспокоїти її.

3. людина не повинна ходити. Тобто подальша транспортування відбувається лежачи або сидячи на стільці.

Нагадавши, як уникнути інфаркту і скільки сала їсти не шкідливо: поради лікаря-кардіолога Нелі Шило для здорового серця

Раніше Знай писав, українцям показали, як знайти "Доступні ліки" в аптеках за секунди: робот допоможе всім

Також Знай повідомляв, доктор Комаровський "врятував" старших дітей у великих сім'ях-не можуть сидіти з малюками без батьків