До акції долучаться сотні освітян і студентів

Події, що днями відбулися у топовому виші країни, здійняли шалену хвилю обурень по всій країні. Причиною масштабних протестів стала відмова міністра освіти і науки у призначенні обраного 27 січня президента Києво-Могилянської академії - а додали вогню дії 11 невідомих "бандюків" у день голосування. Юристи і нардепи стверджують про протизаконність дій очільника МОН Сергія Шкарлета, за що йому загрожує звільнення. На знак протесту вже завтра під Кабмін прибудуть сотні освітян і студентів. Деталі резонансного скандалу з'ясовували Знай.ua.

Скріншот
Скріншот

Вийдуть сотні людей: "Табачник в мініатюрі"

За результатами виборів, переможцем став доктор філологічних наук і філософії Сергій Квіт - в минулому він пропрацював на посаді президента Національного університету "Києво-Могилянська академія" впродовж 7 років.

А з червня 2014 по квітень 2016 року він очолював Міністерство освіти і науки України

Сергій Квіт - фото з Фейсбук
Сергій Квіт - фото з Фейсбук

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Його підтримують не лише викладачі і студенти "Києво-Могилянської академії", а й сотні інших українців та нардепи.

Як підкреслила секретар профільного Комітету Верховної Ради, про готовність вийти на масовий страйк на підтримку обраного президента вже заявили тисячі студентів.

Сергій Квіт - фото з Фейсбук
Сергій Квіт - фото з Фейсбук

"Сергій Шкарлет оголосив війну Могилянці. Шкода, що його попередник Дмитро Табачник не розповів йому, наскільки це рішення фатальне. Тепер маємо Табачника в мініатюрі. Вибори відбулися і Міносвіти за Законом зобов'язане їх визнати - інакше незабаром у нас буде новий міністр", - зазначає народний депутат Інна Совсун.

Інна Совсун - фото з Фейсбуку
Інна Совсун - фото з Фейсбуку

Як підкреслила нардеп, вибори вважають чесними і прозорими оргкомітет, Вчена рада НаУКМА, Наглядова рада університету, Асоціація випускників НаУКМА, Конференція студентів та інші студентські організації НаУКМА.

Свою підтримку висловили і партнери Академії.

Сергій Квіт - фото з Фейсбук
Сергій Квіт - фото з Фейсбук

Відставка Шкарлета і заява до поліції

Ситуація стає все палкішою - нардепи направили звернення до поліції і попередили про подальше звільнення очільника МОН. До процесу вже долучилися десятки парламентарів.

"МОН має діяти виключно в рамках Закону. Якщо вони не змінять своєї позиції – а це може бути і незаконне оголошення 2 туру виборів – ми вимагатимемо відставки Шкарлета. Його заява, насправді, вже є достатньою причиною для відставки, але так ми матимемо правову підставу для цього", - повідомляє Знай.ua народний депутат України Наталія Піпа.

Сергій Шкарлет - фото з Фейсбуку
Сергій Шкарлет - фото з Фейсбуку

Наразі ж нардепи вже звернулися до правоохоронних органів з вимогою з'ясування обставин із візитом невідомих осіб до дільниці.

"Ми вже написали звернення в поліцію з вимогою провести розслідування. Є підозра, що з цими подіями пов'язані працівники Міністерства освіти і науки. Там дуже легко можна відслідкуати – усі ці 11 невідомих є на відеокамерах, тим більш, ці особи були без масок", – наголошує секретар профільного Комітету ВРУ.

Сергій Шкарлет - фото з Фейсбуку
Сергій Шкарлет - фото з Фейсбуку

А доповнюють картину і скандальні вибори ректора в університеті Харкова – тут вже розпочалася судова епопея.

Як стверджують нардепи, вони пройшли із грубими порушеннями і махінаціями.

"Спецназ в приміщенні Державний біотехнологічний університет в день виборів ректора 29 грудня 2021 року. Так залякували виборців і демонстрували можливості одного з кандидатів, який хотів стати ректором. І став. В результаті масштабних фальсифікацій", - відзначає віце-президент ГО "Товариство учасників руху" Віктор Козоріз.

Скріншот
Скріншот

Та попри це, міністр Сергій Шкарлет все ж підписав наказ.

Лист від спікера Ради і протести українців: "Звільнити!"

Відстояти ж законність виборів у Могилянці допомагають і відомі правозахисники з усієї України. Днями до Міністерства освіти і науки був направлений офіційний "Правовий висновок" – його підготували десятки юристів.

Скріншот
Скріншот

"Виборча комісія спрацювала об’єктивно і професійно – їй треба лише подякувати за сумлінну роботу. Сумніву, що Могилянка обрала собі справжнього президента, немає. Сподіваюсь, МОН врахує ці результати і укладе контракт з Сергієм Квітом, а не шукатиме способів, як не виконувати Закон", - наголошує заслужений юрист України, ексзаступник голови ЦВК Андрій Магера.

Андрій Магера - фото з Фейсбук
Андрій Магера - фото з Фейсбук

Показовим став і лист із привітанням з перемогою у виборах, який Сергій Квіт отримав від спікера Парламенту Руслана Стефанчука.

Категоричну позицію щодо даної ситуації висловлюють і сотні українців. Люди вимагають негайного звільнення Сергія Шкарлета, називаючи події в Могилянці "жахіттям".

"Гнати плагіатора Шкарлета не тільки з міністерського крісла, а й з України. Від таких гнид одна загроза для держави", - пише Оля Копитко.

Сергій Шкарлет - фото з Фейсбуку
Сергій Шкарлет - фото з Фейсбуку

Ми і надалі слідкуватимемо за цим питанням, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про десятки побитих і 74 затриманих – нардепи повідомили про наслідки мітингу під Радою.